⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Wikipediasta sisältöä skreippaavat dillet myyvät kirjoja 30 euron kappalehintaan

Sain uutiskirjeen Side-Line Magazinen edustajalta, joka halusi huomiota huomaamalle ilmiölle, jossa belgialainen elektronisen musiikin akti Psy’Aviah oli saanut faniltaan viestin. Viestissä fani ihmetteli, oliko bändi tai bändiä edustava levy-yhtiö jollain tapaa tekemisissä Psy’Aviahista kertovan elämänkertakirjan koostamisessa. Psy’Aviahista kirjan julkaissut kustantamo Barnes & Noble oli asettanut teokselle myyntihinnaksi 45 USD, eli noin 31 euroa. Tämä on jäävuoren huippu.

Huipulta näkyy horisontin täydeltä kaikenlaista skreipattua sisältöä, joka on lähtöisin pääosin Wikipediasta. Barnes & Noble väittää julkaisseen yli 850 000 nimikettä. Eivätkä he ole itse niitä teoksia kirjoittaneet. Kustantamon toimintaperiaatteena on kopioida sisältöä arvatenkin Wikipedian eri kieliversioista ja julkaista niistä tilauksesta kirjoja. Kirjoja ei siis ole kustantamon hyllyssä ennen kuin joku asiakas käy sellaisen tilaamassa. Erinomainen liiketoimintamalli, joskin erinomaisen kyseenalainen sellainen.

Psy’Aviahista julkaistussa kirjassa nähdään kansitaiteena jonkun satunnaisen henkilön naamataulu. Kustantamo ei ole viitsinyt nähdä sen vertaa vaivaa, että olisi pöllinyt edes oikean valokuvan yhtyeen jäsenestä. Toisaalta eipä tuo Barnes & Noble ole viitsinyt bändiä tai sitä edustavaa levymerkkiä informoida kirjaprojektista. Side-Linen väki pyrki selvittämään kuka Barnes & Noble oikeastaan on. Nettilehti sai selville sen takana pyörivän VDM Publishing -niminen lafka, jota johtaa Saksassa asuva Wolfgang Philip Müller. VDM Publishing on sateenvarjo, jonka alla toimii Barnes & Noble, Alphascript, Betascript, Books LLC ja Bucher Gruppe. Kotipaikkana väitetysti Mauritius.

Häiritseväksi tämän firman toiminnan tekee se, että ainakin Alankomaissa ja Belgiassa kirjastot oikeasti ostavat näitä Wikipediasta nyysityllä sisällöllä täytettyjä kirjoja. Veronmaksajien varoilla.

Tietoa kirjoittajasta