⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

2/270

Olet tällä hetkellä weblogin sivulla 2/270. Blogin etusivulla listataan kaikkein uusimmat kirjoitukset.

Kuinka maamerkkejä käyttävä risteilyohjus voi tietää missä se on...

…katselemalla ainoastaan valokuvia? Ehdotan vastaukseksi tuohon pulmaan: vähentämällä risteilyohjuksen omalla kameralla otettujen still-kuvien värisyvyyttä niin että jäljellä on vain mustaa ja valkoista väriä. Sillä tavalla saadaan suorakulmion tai neliön muotoinen foto, jonka pikselien/pikseleiden värit ovat joko valkoisia tai mustia. Ja sitten niiden pikselien värejä ja sijainteja verrataan muistissa oleviin maamerkkien (kirjaimellisesti) mustavalkoisiin kuviin.

Lue kokonaan…

Suomi talvella

Tulevaisuudennäkymiä: kaikki kaupasta löytyvät romaanit ovat tekoälyn kirjoittamia — kirjoitetun sanan arvo tippuu. Niiden kansikuvat ovat tekoälyn luomia — staattisen kuvan arvo tippuu. Sen jälkeen puheen arvo tippuu, ja lopulta kaiken videokuvan.

Lue kokonaan…

Kuinka paljon sähköä tarvitaan

Teollisuuden Voima Oyj:n nettisivuilla kerrotaan Olkiluoto 3 -ydinvoimalan tuotosta: OL3:n sähköntuotanto kattaa noin 14 prosenttia Suomen sähköntarpeesta. Laitosyksikön vuodessa tuottama sähkö, noin 12 TWh, riittää esimerkiksi 5,2 miljoonan kerrostaloasunnon lämmittämiseen tai 3,6 miljoonan sähköauton lataustarpeeseen. Suomessa on Tilastokeskuksen mukaan noin 3,7 miljoonaa henkilöautoa. Jos siis ne kaikki olisivat sähköautoja, voitaisiin OL3:n tuotannolla ladata jokainen sähköauto noin kerran viikossa, olettaen että sähköauton akkukapasiteetti on keskimäärin 59 kWh. OL3:n ”kokonaisinvestointi” oli Satakunnan Kansassa julkaistun jutun mukaan 5,8 miljardia euroa. Jos halutaan ladata kaikki sähköautot kerran päivässä (olettaen niitä olevan 3,7 miljoonaa kappaletta ja kunkin auton akkukapasiteetin olevan 59 kwh), pitäisi OL3-tyypin laitoksia olla ainakin 6 kappaletta lisää, eli 34,8 miljardia euroa rahaa. Tämän blogipostauksen tekemiseen osallistui ChatGPT.

Lue kokonaan…

Materiaalihävikin vähentäminen Puolustusvoimissa

Palvelusaseen ja siihen kuuluvien lippaiden hävittäminen voi olla huolestumisen aihe. Sen vuoksi ehdotan, että Puolustusvoimat liimaa jokaisen pyssyn lipaskuiluun passiivisen RFID-tarran, joka yksilöi sen aseen. Samaan tapaan ammuslippaat voi avata ja niiden sisäpintaan voi liimata samanlaisen RFID-tarran. Sen jälkeen hävinneen aseen tai lippaan etsiminen ei edellytä näköyhteyttä, kun voidaan skannerilla pyyhkiä lumipenkat ym. Yhden tarran hinta on noin 50 senttiä.

Lue kokonaan…