⚈ Kuopassa.net

Lisää kirjoituksia netistä.

PageSpeed Insights

Kirjoitettiin
Päivitettiin 4. heinäkuuta 2014 kello 04.26

Pariin otteeseen olen maininnut blogissani GTmetrixin. Mainitsen sen vielä tässäkin, sillä GTmetrix on hyvin samanlainen nettipalvelu kuin PageSpeed Insights. Tuo viimeksi mainittu on suoraan Googlen kehittämä sivuston latautumisaikoja ja vähän muutakin analysoiva työkalu. Se löytyy Google Developers -sivustolta ja se on saatavilla myös suomeksi. PageSpeed Insightsin nimi on valittu hyvin: se kertoo tietoja nettisivun nettisivuston sisällön latautumisvauhdista, myös latautumisesta mobiililaitteilla. Tietojen lisäksi se antaa suosituksia kuinka latautumisrivakkuutta voi kasvattaa.

Mikäli nettisivuillasi on käytössä Google Analytics -tilastointi, voit sieltäkin käsin suunnata PageSpeed Insightsin pariin. Niin itse asiassa minä tein hetki sitten, kun löysin Analyticsin hallintapaneelista Kuopassa.netin raportista Nopeusehdotukset-välilehden. Se löytyy tarkalleen niin, että ensin valitaan Analyticsista oma nettisivusto (tapauksessani se on siis Kuopassa.net) ja sitten mennään Raportointi → Käyttäytyminen → Sivuston nopeus → Nopeusehdotukset. Tuolta käsin löytyy melkoisen yksinkertaiselta ensisilmäyksellä vaikuttava luettelo niistä nettisivuston sivuista, jotka ovat suosituimpia tänään. Toki Analyticsin asetuksista voi valita esimerkiksi viikon tai kuukauden suosituimmat sivut, mutta oletuksena siellä näkyy 10 suosituinta sivua tänään. Kunkin sivun kohdalla näytetään sivun katselukerrat, sivun keskimääräinen latausaika sekunteina, sivun nopeusehdotukset (linkitetty PageSpeed Insightsiin) ja myös sivuston nopeuspisteet.

Sivuston nopeuspisteet vaikuttaa olevan asteikolla 0–100 siten, että korkeampi pistemäärä on parempi. Tuo PageSpeed Insights suosittelee Kuopassa.netiin ainakin sellaista asiaa kuin "hahmotuksen estävää" JavaScriptia ja CSS:ää poistettavaksi "yläosan sisällöstä". On kyllä niin kryptinen ehdotus, että. Lisäksi työkalu antaa suosituksen hyödyntää nettiselaimen välimuistia, koska Google+-painikkeen joku JavaScript-tiedosto voisi toimia paremminkin. Koska geeplussan nappi ladataan Googlen omalta palvelimelta, en tietenkään pysty siihen vaikuttamaan. Kolmas ja mielestäni kriittisin juttu on PageSpeed Insightsin antama suositus lyhentää palvelimen vastausaikaa. Siitä terveisiä SunCometille… SunComet on tosin tehnyt silminnähden duunia sen eteen, että sivustot etenkin C1-serverin webhotellissa latautuvat nopeammin. Tai ehkä C1:llä sijaitsevien saittien latautumisaikojen kutistuminen johtuu siitä kun tilasin lisää prossutehoa tai siitä kun siirsin saitteja toiseen hostingiin.

Tagit: ,

Tietoa kirjoittajasta