Asuinpaikkakunnallani sijaitsevassa Runebergin puistossa on pieni vesilammikko. Sen lammikon reunalla on metallista valettu pieni patsas. Pienessä patsaassa pikkupojan kuvataan kamppailevan isoa kalaa vastaan. Kalan suusta lirahtelee välillä vettä altaaseen. Altaassa on useita pieniä vesipatsaita. Metallipatsas ja vesipatsaat tekevät temppuja. Niihin on ohjelmoitu jokin… ohjelma. Jos sitä ohjelmaa seuraa noin puoli tuntia, alkavat ohjelman yksityiskohdat paljastumaan. Katsoja voi lopulta ennustaa mitä siinä ohjelmassa seuraavaksi tapahtuu. Samaan tapaan kuin vesilammikkoshow on mahdollista ”purkaa”, myös Survos-salauksella tehdyt viestit voi päätellä selkokielisiksi. Tarvitaan vain salattu viesti, aikaa ja viitseliäisyyttä.
Survos-salauksen kakkosversio sisältää uuden viestin sotkemiseen tähtäävän toimenpiteen. Se kasvattaa viestin avaamiseen (lähinnä käsipelillä) kuluvaa aikaa.
Poimin Wikipediasta ja eräiltä muilta nettisivuilta muutamia tuhansia suomenkielisiä sanoja ja selvitin mitkä kirjaimet esiintyvät siinä materiaalissa yleisimmin. Ne havaitsemani yleisimmät kirjaimet sitten salausprosessin varrella muunnetaan erikseen muiksi kuin alkuperäisen viestin kirjaimiksi. Sen jälkeen osin kirjaimiltaan sekoitettu viesti muunnetaan lopulliseksi salatuksi numeroiden pötköksi.