⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Tagipilvi

"google maps"

Koska Kuopassa.net-blogissa on niin paljon sisältöä, jo 1362 julkaistua kirjoitusta, katsoin parhaaksi ryhtyä hyödyntämään Textpatterniin (siis siihen systeemin, jolla näitä blogikirjoituksia ko. sivustolla julkaistaan), luotua tagipluginia. Tuo tagiplugini mahdollistaa yksittäisten blogikirjoitusten merkitsemisen tietyillä avainsanoilla. Suosituimmat avainsanat ryhmitellään tagipilveen. Tällä sivulla listataan kaikki tagilla, siis avainsanalla google maps, merkityt blogikirjoitukset.

GPS-jammaus kartalla

Jammauskartta. Siinä näytetyt vihreät, keltaiset, punaiset boksit perustuvat alueen yli lentäneiden lentsikoiden raportoimiin sijaintitarkkuuksiin. Sijaintitarkkuus on voitu mitata GPS:llä, GLONASS- tai Galileo-järjestelmällä tai jollakin muulla systeemillä, mutta systeemillä ei tässä ole merkitystä, vaan ainoastaan sillä, raportoiko se systeemi sijaintitiedon oikein vai onko siinä heittoa johonkin suuntaan. Jos sijaintitieto heittää, silloin GPSJam-sivusto tulkitsee että alueella on jammausta. Mikäli jokin kohta kartalla on ilman väritystä, silloin siellä ei ole ollut riittävästi/ollenkaan lentoliikennettä. Tässä yllättävää on kuinka paljon jammausta on Latviassa ja Virossa.

Lue kokonaan…

Liikeidea: onnettomuusvaarahälytin

Klusteroi kartalle vakavien ja kuolemaan johtaneiden liikenneonnettomuuksien koordinaatit ja toista varoitusääntä kun esimerkiksi kännykän käyttäjä lähestyy onnettomuuspaikkaa. Ensimmäisen varoitusäänen pitää soida kun käyttäjä saapuu onnettomuuspaikan läheisyyteen esimerkiksi sadan metrin etäisyydelle. Toinen varoitusääni voisi soida vaikkapa 50 tai 30 metrin läheisyydessä. Varoitusääneen voi hyvin ottaa vaikutteita vaikkapa hävittäjälentokoneista niistä tilanteissa kun ne tunnistavat, että niihin on lukittu ohjus, tai kun ilmatorjuntaohjuksen laukaisu on havaittu. Sen pitää olla dramaattinen. Tässä pitää huomata, että vaikkapa hirvieläinkolareista kertovat liikennekyltit pystytetään, arvaan, vasta kun sellainen kolari on tapahtunut — miksemme siis näe muista vaarapaikoista kertovia liikennekylttejä? Tällainen ”varoitusappi” voi säästää luita ja elämiä. Edellyttää käyttäjän laitteelta satelliittiyhteyttä. Isoin työ on hankkia onnettomuuspaikkojen sijaintitiedot ja rypästää ne.

Lue kokonaan…

Google Mapsin satelliittikuvien 3D-ominaisuus eräillä paikkakunnilla

Se ominaisuus näkyy suurissa kaupungeissa, kuten Suomessa pääkaupunkiseudulla, Jyväskylässä, Tampereella, Turussa ja Oulussa. Niissä Google Maps -kartta avattuna satelliittikuvamoodissa sisältää hyvin lähelle maanpintaa zoomattuna 3D-efektin. Se uudistus luo syvyysvaikutelman niin, että kaksiulotteisen satelliittikuvan sijaan käyttäjä voi vierittämällä kuvaa johonkin suuntaan hahmottaa paremmin rakennusten ja maanpinnan korkeuseroja ja muotoja. Parannetut kartta-alueet näyttävät eroavan vanhanaikaisista 2D-kartoista siinä, että ne ovat jonkin verran kirkkaampia, lämpimämmän värisiä ja vihreämpiä.

Lue kokonaan…

Kimppakyydin suosio kartalla esitettynä

Kyydit.netin lisäksi on pari muutakin kimppakyytien ilmoituksia esittelevää nettipalvelua, mutta halusin tähän puuhaan ottaa vain nimeltä mainitun sen takia, että siellä näytti olevan eniten kimppakyytien ilmoituksia. Noudin tuolta sivustolta kyytien tarjoajien ja tarvitsijoiden tiedot. Tarvitsin Google Maps -kartalla visualisointia varten oikeastaan vain kolme tietoa: 1) onko ilmoitus kyydin tarvitsijan vai tarjoajan, 2) mikä on lähtöpaikka, 3) mikä on päämäärä. Sen jälkeen noudin Googlesta ilmoitettujen paikkakuntien keskipistettä merkitsevät koordinaattitiedot. Laitoin viivat lähtöpaikoista päämääriin Polyline-viivoina, joihin on laitettu suuntanuolet kertomaan mihin suuntaan ajetaan. Lopputulos näkyy Kimppakyydin tarve ja tarjonta -sivulla.

Lue kokonaan…

Adoptoi monumentti

Ensimmäiseksi täytyy sanoa, että katujen nimistä kertovat viitat ja kyltit puuttuvat. Ne puuttuvat kaikkialta. Ehkä autoliikenne on syypää tähän ilmiöön, sillä autotiellä kuin autotiellä ei voi ajaa 50 metrin matkaa näkemättä vähintään paria–kolmea opaskylttiä. Valtaosa kylttibudjetista (sellainenkin varmaan on) kuluu autoliikenteen kyltteihin. Lisäksi koska ne tyypit, joiden asia on kyltittää paikkoja, kulkevat itse autoilla — onhan paljon kyltitettävää — ei heille juolahda mieleenkään laittaa sellaisia kylttejä, kuten kadunnimikylttejä, auttamaan kevyen liikenteen suunnistamista. Samanlainen ilmiö on katuvalojen kanssa, mutta säästän sen myöhemmäksi. Haluan nyt päästä käsiksi siihen kuuluisaan punaiseen lankaan, eli tässä tapauksessa muinaisjäännösten ja vanhojen rakennusten suojeluun. Yllättäen sellaisellekin harrastustoiminnalle on avattu oma nettisivu. Se löytyy osoitteesta adoptoimonumentti.fi.

Lue kokonaan…

Paikkatiedon visualisointia Google (heat)Mapsilla

Tässä pitää tietää mikä Hel Looks on, ja jos et tiennyt niin nytpäs tiedät. Tai siis kunhan luet tänne asti. Tai tänne. Tai tänne. Lue vielä. No joo, lukijan kiusaaminen tällä tavalla ei ole hauskaa, joten takaisin asiapitoiselle linjalle. Hel Looks on sellainen erityinen kuvagalleria, jossa on vuosikymmenen aikana julkaistu hurjasti valokuvia Helsingissä tavatuista muotitietoisista henkilöistä. Siitä Hel Looksin nimi. Halusin opetella Google Mapsin heatmaps-ominaisuutta, joten poimin hellarien tiedot tietokantaan ja laitoin niihin koordinaatit. Sen jälkeen ripottelin datan Muotipitoisuus Helsingissä -sivulle.

Lue kokonaan…

Liikenneonnettomuudet kartalla (2011–2014)

Vuosien 2011–2014 tieliikenneonnettomuuksien tietojen laittaminen kartalle oli vähän haastavampi juttu kuin postinumeroalueiden. Tilastokeskuksen dataan oli kyllä merkitty kunkin onnettomuuden onnettomuuspaikan koordinaatit, mutta ne olivat ETRS-89 (TM35FIN) -muodossa ja Google Maps käyttää jotain toista koordinaattiformaattia tms. Jos haluat nähdä mitkä ovat olleet muutaman viime vuoden pahimmat kolarit, tsekkaa kuopassa.net/liikenneonnettomuudet.

Lue kokonaan…

Postinumeroalueet kartalla

Postinumeroalueet käyttää Google Mapsia ja sen Polygon-ominaisuutta. Sillä voi piirtää erilaisia muotoja kartalle. Tuossa hakemistossa voi katsella minkälainen on esimerkiksi oman asuinpaikkasi postinumeroalue. Hakemisto ei ole kaiken kattava eikä täysin täydellinen. Yritän jossain vaiheessa laittaa hakemistoon reverse geocodingilla lisätietoja avoimena olevasta postinumerosta.

Lue kokonaan…

Satelliitit yllämme

N2YO.com tarjoaa luultavasti reaaliaikaisen satelliittien seurantapalvelun. Sen mukaan Suomen yläpuolella on paljon taivaallista trafiikkia. Useiden satelliittien kiertoradat vievät ne Suomen ylle. Niitä on nytkin ainakin kolme kappaletta tuolla yläpuolella. Yksi niistä on Cosmos 1359, toinen Cosmos 590 ja kolmas Molniya 1-69. Nasan tietopankin mukaan tuo Molniya on neuvostovalmisteinen satelliitti. Sitä käytettiin radio- ja televisioliikenteen testaamiseen ja kehittämiseen. Se laukaistiin taivaalle 15.11.1986 Neuvostoliiton Plesetskistä, siis muutaman sadan kilometrin päässä Suomesta. Satelliitin paino on Nasan mukaan 1800 kilogrammaa.

Lue kokonaan…

Google Mapsin API v2:n vanhentumista lykätty puolella vuodella

Google Mapsin develoopperisuhteista vastaava taho lähetti tiedotteen, jossa kerrotaan kuinka JavaScriptilla toimiva API v2 tullaan lakkauttamaan vasta 19.11.2013 eikä 19.5.2013 kuten aikaisemmin oli peloteltu. Lykkäystä päätettiin antaa muutamalla kuukaudella, koska käyttäjien toivomuksia on kerrankin päädytty Googlessa kuuntelemaan.

Lue kokonaan…

Google Maps näyttää päivittyneen

Google Mapsin satelliittikuvien laatu näyttää monin paikoin parantuneen. Etenkin Helsingin, Turun, Tampereen ja muiden isojen paikkojen kaupunkialueet ovat erittäin teräviä. Porvoon kohdalla satelliittimoodissa olevan kartan kontrasti on ärsyttävän heikonlainen.

Lue kokonaan…

Googlen Mapsin reittiohjeissa myös bensankulutus

Näyttää vaivihkaa tulleen Google Maps -karttapalvelun reittioppaaseen laskuri, jolla voi ennustaa kuinka paljon bensiiniä tai dieseliä kuluu kuljettaessa paikasta toiseen. Laskurilla voi katsoa vähäkulutuksisen, perusmoottorin tai paljon polttoainetta kuluttavan kaaran kulutuksen, sekä määritellä käytetäänkö petroolia vai dieseliä, sekä kuinka paljon sen litrahinta on. Esimerkiksi Porvoon keskustasta Itäkeskukseen 40 kilometrin matkalla menisi tyypillisellä automobiililla 8,51 euron edestä polttoainetta.

Lue kokonaan…

Google Maps -karttojen visuaalisen ilmeen säätäminen käy tällä työkalulla

Siis tällä työkalulla. Tuo systeemi luo esimerkiksi JSON-pötkön, jonka voi halutulla tavalla ympätä Google Maps -karttakuvaan. Työkalulla voi generoida myös omannäköisen staattisen karttakuvan. Tutustuin tähän asiaan haluttuani virittää tatskaliikkeiden hakemiston karttojen ulkoasua. Halusin laittaa siinä karttakuvat sellaisiksi, joissa maantiet ym. ovat verenpunaisia — ikään kuin verisuonia. Tatuointiliikkeet.comissa lopputulos ei ole niin hieno kuin halusin. Hienonnan sitä kunhan on enemmän energiaa.

Lue kokonaan…