⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Tagipilvi

"huijaus"

Koska Kuopassa.net-blogissa on niin paljon sisältöä, jo 1362 julkaistua kirjoitusta, katsoin parhaaksi ryhtyä hyödyntämään Textpatterniin (siis siihen systeemin, jolla näitä blogikirjoituksia ko. sivustolla julkaistaan), luotua tagipluginia. Tuo tagiplugini mahdollistaa yksittäisten blogikirjoitusten merkitsemisen tietyillä avainsanoilla. Suosituimmat avainsanat ryhmitellään tagipilveen. Tällä sivulla listataan kaikki tagilla, siis avainsanalla huijaus, merkityt blogikirjoitukset.

Nettivinkki.fi ei ole poliisin luomus

Nettivinkki.fi-sivuston ulkoasun oikeassa yläkulmassa on linkki sivulle, jonka nimi on Oikeudelliset huomautukset. Sen sivun alaosassa on 9 pikselin fonttikoolla seuraava lauselma: Nettivinkki © 2010-2020 Harry Sintonen <sintonen@iki.fi>. Tämä sivu on parodia. Yhdennäköisyys muiden internetissä olevien sivujen kanssa on täysin tahatonta. Sivuston tarkoitus on herättää keskustelua siitä, saako täysin ulkopuolinen ei-viranomaistaho kerätä tietoja mahdollisesti laittomasta materiaalista. Kyseessä on myös kannanotto isoveli-yhteiskuntaa vastaan. Mielestäni internetin tulisi olla vapaa.

Lue kokonaan…

Liiketoimintasuunnitelma.comin tietomurto

Tekniikka & Talous -sivustolla ilmestyi Anna Juvosen kirjoittama juttu eilispäivänä. Sen otsikko on: ”Valtava tietomurto Helsingin Uusyrityskeskuksessa — 130 000 liiketoimintasuunnitelmaa vaarassa”. Tuo otsikko on totuudenmukainen. Nähdäkseni niiden Liiketoimintasuunnitelma.com-sivustolta vuotaneiden tietojen joukossa ei ole järin tärkeitä tietoja liiketoimintasuunnitelmien lisäksi. Mainitsen Tekniikka & Talouden jutun sen takia, että siellä on käytetty kuvituskuvana sellaista hakkerikliseetä, eli kasvotonta, hupparipäistä nörttiä räpläämässä läppäriä.

Lue kokonaan…

Sähköpostin lähettäminen niin, ettei SpamAssassin pidä sitä roskapostina

Innostuin tekemään Vieraskirja.info-sivuston kun halusin koodata jotain monimutkaisempaa kuin tavallisesti, ja kun huomasin, etteivät takavuosien suositut vieraskirjapalvelut Freebok ja Shinybook ole enää toiminnassa. Wikipedian Freebokista kertovan sivun mukaan tuo vieraskirjasivusto toimi vuodesta 1998 lähtien. En tiedä missä vaiheessa sen tarina päättyi, mutta yksien kansien sulkeuduttua avautui toinen: Shinybook. Shinybookin tekijä taisi huomata markkinaraon avautuneen joskus vuonna 2007. Silloin se avattiin osoitteeseen www.shinybook.net. Shinybook taisi Suomi24:n keskustelufoorumilla näihin päiviin säilyneen uutisen mukaan uudistua vuonna 2010, jolloin sen osoitteeksi tuli www.shinybook.fi.

Lue kokonaan…

Konsti, jolla voi ohittaa reCaptcha-spämmisuojauksen

Marylandin yliopisto julkaisi keinon, jolla voi ohittaa muun muassa Googlessa käytetyn reCaptcha-spämmisuojauksen noin 85 prosentin todennäköisyydellä, ja noin 5,5 sekunnissa. unCaptcha-menetelmä perustuu siihen, että reCaptchan tarjoama sana- tai kuva-arvoitus sisältää esimerkiksi näkövammaisille käyttäjille suunnatun audiovaihtoehdon. Siinä vaihtoehdossa senhetkinen arvoitus lausutaan ääneen. unCaptcha-menetelmässä reCaptchan tuottama äänitiedosto puretaan palasiksi, sitten ne palaset syötetään useisiin netissä toimiviin ääni-tekstiksi-palveluihin. Sen jälkeen niistä saadut tekstimuotoiset vastaukset syötetään reCaptchaan ja toivotaan parasta. Menetelmästä kerrotaan tarkemmin tällä nettisivulla.

Lue kokonaan…

Vuokra-asuntohuijari haluaa takuuvuokran hetinytjustiinsa

Oikotie Asunnot -ilmoituspalstalle oli heinäkuun alussa tehty väärennettyjä ilmoituksia, joiden pyrkimyksenä lienee ollut saada vuokra-asuntojen vuokraamisesta kiinnostuneita henkilöitä lähettämään takuuvuokran ennakkoon. Huijari oli luultavasti saanut kalasteltua vuokravälittäjän tai vuokranantajan käyttäjätunnuksen ja salasanan houkuttelemalla hänet Oikotie Asunnot -nettipalvelua muistuttavalle nettisivulle. Sitten kun vuokravälittäjä/vuokranantaja oli kirjautunut sinne huijarin pystyttämälle nettisivulle omilla tunnuksillaan, ne tunnukset tietysti päätyivät vääriin käsiin. Oikotien blogissa kerrotaan, että vuokralaisen kannattaa suhtautua kämppäilmoitukseen epäilyksellä näissä tapauksissa: 1) asuntoilmoitus vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, 2) pyydetty vuokra on omituisen pieni, 3) vuokraehdot ovat tavanomaista paremmat ja 4) vuokraaja hoputtaa maksamaan takuuvuokran ennakkoon.

Lue kokonaan…

Ashley Madisonin omistaja ei myönnä syyllisyyttä tietovuotoon, mutta maksaa korvauksia

Ashley Madisonin omistaja ja sitä operoiva yritys Ruby Life Inc. päätti aikaisemmin heinäkuussa laittaa 11,2 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria (9,77 milj. euroa) sellaiseen rahastoon, jolla maksetaan hyvityksiä Ashley Madisonin loukatuille käyttäjille. Tuo naisen nimeä käyttävä palvelu on sellainen deittipalvelu, johon eri puolilta maailmaa ovat miehet ja naisetkin voineet liittyä jäseneksi voidakseen harrastaa salasuhteita. Pari vuotta sitten AM joutui valtavan tietomurron kohteeksi. Vuoto paljasti muun muassa, että sellaisetkin seuranhakuilmoitukset, joiden poistamisesta jäsenet olivat maksaneet kovat rahat, olivat kaikesta huolimatta tallessa AM:n tietokannassa. Muistan tutkineeni AM:n tietokannan sisältöä ja muistan hämärästi senkin, että näin siellä monien suomalaisten miesten nimiä, mutten yhdenkään suomalaisen naisen nimeä.*

Lue kokonaan…

Trollilahjoittaja antoi kymppitonneja PayPalin välityksellä — vanhempien luottokortilla

Hän on trollilahjoittaja sen takia, että hän netissä kiertelevien, kaartelevien huhujen mukaan pyrki lahjoituksen jälkeen keräämään lahjoittamansa rahat takaisin. Usein PayPal mahdollistaa esimerkiksi kuukauden kuluttua lahjoituksen tekemisestä sen perumisen. Jos vaikkapa sinä saisit tänään PayPal-tilillesi noin 10 000 euroa, olisit varmaan hämmästynyt ja kummastunut, ja ehkä tuhlaisit saamasi summan. Sen jälkeen jos saisit PayPalilta viestin, jossa saamasi lahjoitussumma peritään takaisin… No onneksi niin ei päässyt käymään. Ei sinulle, ei minulle eikä Twitch-käyttäjä LegendaryLealle eikä muille, sillä PayPal on kieltäytynyt perumasta lahjoitussummia. Näin ollen 18-vuotias trollilahjoittaja Anthony Archer menetti rahat. Toisaalta hevosmiesten tietotoimiston mukaan australialaisen Archerin PayPal-tililtä tehdyt lahjoitukset veloitettiin hänen vanhempiensa luottokortilta. Hän teki lahjoitukset helmikuun lopussa. Samalla PayPal äkkäsi omituista toimintaa hänen tilillään, joten se jäädytettiin.

Lue kokonaan…

Mitä Q Marketing Solutions meinaa?

Turkuun maalikuussa 2015 perustettu Q Marketing Solutions Oy on lyhyen uransa aikana hankkinut itselleen huonon maineen. Kaikesta lukemastani päätellen se on ansaittua. Yritys myy puhelimitse yrityksille näkyvyyttä hakukoneissa ja veloittaa siitä satoja euroja. Q Marketing Solutionsin toiminnasta kerrotaan kattavasti Suomi24:n Yrittäjyys-palstalla. Siellä nimimerkki kultakangas aloitti viestiketjun, jossa muita yrittäjiä varoitetaan Q-miehistä.

Lue kokonaan…

Manfred haluaa antaa 45,8 miljoonaa euroa

Nigerialaiskirjeen tekijä keksi käyttää mahdollisimman saksalaista nimeä. Nimi on Schneider, Manfred Schneider. Hän ei halua koktailia vaan tietää vain nimesi, osoitteesi, puhelinnumerosi, faksinumerosi ja sähköpostiosoitteesi. Sitten Schneider on valmis tekemään bisneksiä. Hän on huonolla suomella, jossa vilisee paljon englanninkielisiä sanoja, päättänyt kirjoittaa viestin ehdottaakseen 45,8 miljoonan euron lahjoittamista. Sen edestä hän haluaa antaa köyhien, kodittomien ja köyhien (mainitsi jostain syystä köyhät kaksi kertaa) taloudellisen tilanteen kohentamiseen. Hän haluaa antaa rahat, koska miehellä on todettu sellainen tauti kuin kuolettava eturauhasviiva (kirjoitti sen muodossa "eturauhas-"). Pidätkö Manfredin viestiä rehellisen miehen kirjoittamana? Jos pidät, ota silloin minuun välittömästi yhteyttä niin jatketaan keskustelua — voin esimerkiksi antaa hänen sähköpostiosoitteensa kohtuullista 99 euron vaivanpalkkaa vastaan.

Lue kokonaan…

Ilmaisjakelulehdetkö ovat laillista spämmiä?

Ilmaisjakelulehden toimittaminen postilaatikkoon tai -luukkuun on jatkossa sallittua vaikka luukussa tai laatikossa lukisi ettei spämmiä haluta ottaa vastaan. Tällaiseen väitteeseen olen törmännyt pariin otteeseen parina viime päivänä. Ehkä se on totta. Olkoon niin tai näin. Olen kiinnostunut enemmänkin siitä minkälaisia vastatoimia laillistetun spämmin uhriksi joutunut henkilö voi toteuttaa. Ehkä postilaatikkoon taikka -lokeroon voi laittaa parkkipaikoilla usein kummittelevan "tarkastusmaksumuistutuksen", että jos roskapostia tulee niin siitä peritään 50 euron käsittelymaksu, tai jotakin sen suuntaista. Ehkä roskapostin voisi levitellä luontoon. Mitä useampi heittää spämmit tuulten vietäväksi, sitä synkempi mielikuva kuluttajille tulee mainoslehdessä mainostettavasta yrityksestä tai palvelusta — ehkä. Tämä vaihtoehto aiheuttaa ns. kollateraalista damagea ympäristölle, mutta taistelussa mielipuolisuutta vastaan se voi olla hinta joka on maksettava.

Lue kokonaan…

Lainahuijari

Tänään kävelin Suomenkylään ja takaisin. Jalkani ovat muussina. Ja muussista, tai paremminkin soosista, puheen ollen: haluan kirjoittaa hieman soosipäistä. Netissä on kauan pyörinyt kaikenlaisia huijareita. Tämä huijaus ei käsittele kaunottarien lähettämiä kerjuukirjeitä eikä afrikkalaisia prinssejä vailla sitä samaa. Joillakin keskustelupalstoilla ja Facebookissa on julkaistu huonolla suomella kirjoitettuja lainatarjouksia. Alapuolella on eräs lainatarjous, jonka bongasin juuri Sarah Bouchama -nimisen naisen Facebook-profiilista:

Lue kokonaan…

Matkahuolto-lahetys.net

Nämä domainin tiedot ovat julkisia whois-tietoja. Matkahuollon nimissä viestejä lähettävä taho yrittää kalastella kävijöiden yhteystietoja ja muita tietoja ohjaamalla heidät osoitteeseen www.matkahuolto-lahetys.net. Keräsin nämä whois-tiedot 2.6.2014 kello 15.55. Matkahuolto-lahetys.net rekisteröitiin 30.5.2014. Se vanhenee 30.5.2015. Domainin hostauksesta vastaa hyvin luultavasti www.qhoster.com.

Lue kokonaan…