⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Tagipilvi

"nasa"

Koska Kuopassa.net-blogissa on niin paljon sisältöä, jo 1362 julkaistua kirjoitusta, katsoin parhaaksi ryhtyä hyödyntämään Textpatterniin (siis siihen systeemin, jolla näitä blogikirjoituksia ko. sivustolla julkaistaan), luotua tagipluginia. Tuo tagiplugini mahdollistaa yksittäisten blogikirjoitusten merkitsemisen tietyillä avainsanoilla. Suosituimmat avainsanat ryhmitellään tagipilveen. Tällä sivulla listataan kaikki tagilla, siis avainsanalla nasa, merkityt blogikirjoitukset.

Terapeuttinen hypotermia voi mahdollistaa miehitettyjen pitkäkestoisten avaruusmatkojen tekemisen

Kolusin Y Combinatorin uutisvirtaa. Löysin sieltä tämän ehdotuksen kuinka ihmisen voi toimittaa kauas avaruuteen pakastamalla hänet ainakin joksikin aikaa. Idea perustuu siihen, että matkustaja laitetaan arkkupakastimen kaltaiseen kammioon, jossa kehon lämpötila voidaan pitää paljon normaalia alhaisempana. Tässä PDF:ssä mainitaan sivulla 14 kuinka tähän mennessä on testattu menestyksellisesti ihmisen pakastamista pisimmillään 14 päivän ajaksi. Tällainen lähestymistapa on ehkä käytössä kun ihminen lähetetään Marsiin ja kun hänet tuodaan sieltä takaisin.

Lue kokonaan…

Tärkeimmät asiat SpaceX:n Making Life Multiplanetary -videosta

Huomasin äsken keltaisen muistilappusen, johon olin kuulakärkikynällä laittanut seuraavan viestin: ”29.9. IAC, Musk pitää puheen”. Nyt sen lapun voi rutata. Avaruusyhtiö SpaceX julkaisi eilen YouTube-kanavallaan International Astronautical Congressissa kuvatun esitelmän. Se on 40 minuutin pituinen tietopaketti niistä asioista, joita Elon Musk toivoo tapahtuvan SpaceX:lle ja ihmiskunnalle. Kyseessä on täydennys vuoden takaiselle sukkulalentuesuunnitelmalle. Eilistä videota on tähän mennessä katseltu noin 380 000 kertaa.

Lue kokonaan…

Mars One

Joulukuussa Mars One kertoi lykkäävänsä ensimmäisen miehittämättömän demonstraatiolennon laukaisua. Se tehdään vuonna 2022. Sitä seuraa ihmisasutuksen tarpeita palvelevan kommunikaatiosatelliin lähettäminen vuonna 2024. Kaksi vuotta sen jälkeen, siis 2026, laukaistaan mönkijä. Vuonna 2029 on vuorossa seuraavan mönkijän ja ”asuntojen” lähettäminen. Mönkijöiden tehtävä on laittaa asunnot valmiiksi ihmisiä varten. Sitten vierähtää taas pari vuotta, kunnes ensimmäiset neljä asukasta lähetetään Marsin pinnalle. Tällä hetkellä Mars Onen astronauttiohjelmassa on käynnissä karsintavaihe. Jäljellä on tuhansista ehdokkaista 100 kandidaattia. Heistä valitaan 3–6 neljän hengen ryhmää. Sitten heidät palkataan kokopäivätyöhön Mars Onen palvelukseen tarkoituksena lähettää heidät aikanaan Marsin pinnalle loppuiäkseen.

Lue kokonaan…

2016_11_11-Press-release-New-Space-law.pdf

Puolen miljoonan asukkaan Luxemburg julkaisi Microsoft Wordilla kirjoitetun pressitiedotteen. Siinä kerrotaan uuden Luxemburgin avaruuslain sallivan ulkoavaruudesta kerättyjen resurssien kaupallisen hyödyntämisen kansainvälisten lakien mukaan. Luultavasti ensi vuoden alussa voimaan astuva laki on ensimmäinen laatuaan ainakin Euroopassa.

Lue kokonaan…

Hubble 2.0 laukaistaan kahden vuoden kuluttua

Sen nimi on James Webb Space Telescope. Tuo parikymmentä vuotta työstettävänä ollut avaruusteleskooppiprojekti on viimein valmistumassa. Se aiotaan laukaista lokakuussa 2018. Valtavan projektin tekemiseen on tähän mennessä osallistunut tuhansia ihmisiä 17 eri maasta, joskin ensisijaisesti Yhdysvalloista. Projektin hintalappu on yli seitsemän miljardia euroa. Tuollaisen laitteen vakuuttaminen voi olla aika hankalaa, ja on varmasti kaikille sen tekemiseen osallistuneille hermoja raastava kokemus lähettää se raketin kyydissä avaruuteen. Aluksesta kerrotaan tarkemmin dramaattisessa Webb Telescope Deployment Sequence -videossa.

Lue kokonaan…

Jules Vernen kuulento vuonna 186*

Tieteiskirjailija Jules Verne kirjoitti vuonna 1865 kahteen osaan jaetun tarinan. Tarinan ensimmäisessä osassa Yhdysvalloissa toimiva Gun Club valmisti valtavan maahan upotetun tykin. Sen sisälle pantiin räjähdysaineita. Räjähteiden päälle laskettiin alumiinista valettu ontto ammus. Ammuksen sisälle meni kolme miestä, kaksi koiraa ja kanoja. Tämä tarina lipoo hyvin pitkälti sitä rataa, jonka suoritti Apollo 8 loppuvuodesta 1968. Kummassakin päädyttiin kiertämään Yön Kuningatar, kuten Jules Verne Kuuta kutsui, jonka kierrettyään seikkailijat sutsisatsattiin takaisin kotikonnuille lätsäyttämällä alus mereen.

Lue kokonaan…

Elon Musk haluaa lähettää miljoona ihmistä Marsiin

Avaruusyritys SpaceX:n perustajiin kuuluva Elon Musk, joka on myös sen toimitusjohtaja ja pääsuunnittelija, piti tunnin pituisen esitelmän suurelle yleisölle. Musk halusi kertoa mitä hän haluaa saada aikaiseksi. Hän haluaa rakentaa valtavia avaruusaluksia, joihin mahtuu vähintään 100, mieluiten noin 200 matkustajaa kerrallaan. Niitä aluksia hän haluaa kerätä laukaisuikkunan aikaan laivueeksi. Sitten ne lähetetään matkaan. Musk pyrkii luomaan mahdollisuuden matkustaa Marsiin noin 200 000 eurolla, mutta ajan kanssa hän arvioi hintalapun puolittuvan tuostakin. Ensimmäisten suurten avaruuslaivojen lähettäminen käynnistyy luultavasti vuosikymmenen kuluttua. Sitä ennen SpaceX yrittää lähettää Marsiin pienempiä luotaimia tekemään kokeita. Esitelmän voi katsoa YouTubesta.

Lue kokonaan…

Kansainväliseen avaruusasemaan kiinnittyminen jokapojan ulottuville

International Docking Standard -projekti on ollut käynnissä ainakin vuodesta 2010 asti. Sen pyrkimyksenä on tehdä helpoksi luoda jokin vehje, kuten sukkula, joka voi kiinnittyä Kansainväliseen avaruusasemaan (ja arvatenkin avata ilmatiiviin yhteyden aluksen ja aseman välille). Kiinnittymisstandardin koostamiseen on osallistunut NASAn lisäksi ESA, sekä Kanadan (CSA) ja Japanin (JAXA) ja Venäjän (Roskosmos) avaruusjärjestöt. Standardinmukainen komponentti ei voi kuitenkaan liitää suorilta käsin Kansainväliseen avaruusasemaan, sillä kiinnittymistä varten pitää saada lupalappu.

Lue kokonaan…

Hienoja rakettivideoita

Vuorossa on videosuosituksia. Raketteja. Avaruusaluksia. Sukkuloita. Ensimmäisenä on vuorossa IMAX-kameroin filmattu avaruussukkulan laukaisu seitsemän vuoden takaa. Majesteetillinen äänenlaatu. Sen jälkeen on luvassa NASAn ja Orbital ATK:n kohtalaisen uunituoreen raketin testausta. Kolmanneksi videoksi sopii ESAn Sentinel-1A:n ponkaisu taivaalle. Neljäs ja viimeinen klippi on tanskalaisen avaruuteen mielivän harrastelijatiimin, jolla on muuten tyylikäs logo, rakentaman BPM5-raketin polttotesti. Ennen sen katsomista kannattaa laittaa kaiuttimien tai kuulokkeiden äänenvoimakkuus matalalle.

Lue kokonaan…

Hissssssss

NASAn viime päivinä YouTubessa julkaisemien videoiden peukkujakauma on pahasti nyrjähtänyt. Tyypillisesti alaspäin osoittavien peukaloiden lukumäärä on huomattavasti pienempi. Muutos johtuu reptiliaanifaneista ja maapalloa litteäksi tai ontoksi uskovien ihmisten halusta osoittaa mieltään. Peukun klikkaamisen lisäksi nuo hörhöt jättävät videoiden kommenteiksi sihinää. "Hissss", sanoi hän.

Lue kokonaan…

New Horizons lähimpänä Plutoa kahden päivän kuluttua

14. heinäkuuta on tärkeä päivämäärä. Kahden päivän kuluttua New Horizons -luotain on lähimpänä Kuiperin vyöhykkeen Plutoa. Sen jälkeen saadaan tarkimmat valokuvat Plutosta koskaan, tai ainakin siihen mennessä. NASA on hiljattain julkaissut jokseenkin pikselimössöisen kuvan Plutosta, mutta se on jokseenkin ymmärrettävää, kuva kun otettiin neljän miljoonan kilometrin päässä siitä. New Horizonsin ottamassa kuvassa nähdään neljä suurta tummaa läikkää ex-planeetan pinnalla. Luotain kulkee avaruudessa lähes 50 000 kilometrin tuntinopeudella.

Lue kokonaan…

New Horizons

New Horizons on 19.1.2006 kohti Plutoa lähetetty luotain. Sen tehtävänä on tutkia Plutoa ja sen kuita. Jännittävin hetki on vastassa 14.7.2015, koska tuona päivämääränä luotain saapuu lähimmäksi kääpiöplaneettaa. Jos kaikki sujuu ennusteiden mukaan, New Horizons jatkaa matkaansa Kuiperin vyöhykkeellä tehden kaikenlaisia havaintoja. Avaruusaluksessa on seitsemän tiedeinstrumenttia; Ralph, Alice, REX (Radio Science EXperiment), SWAP (Solar Wind Around Pluto), LORRI (LOng Range Recoinnassance Imager), PEPSSI (Pluto Energetic Particle Spectrometer Science) sekä VBSDC (Venetia Student Dust Counter). Tarkemmat speksit löytyvät tästä PDF-tiedostosta.

Lue kokonaan…

NASA testannee planetaarista suojausjärjestelmää joulukuussa 2020

Otsikko kuulostaa aika ufolta, mutta se on totta. Ihmiskunta on viiden vuoden päästä aikeissa saavuttaa yhden merkittävän teknologisen läpimurron. Tilanne on vähän kuin Galactic Civilization -pelissä, kun pelaaja saavuttaa teknologiapuussa yhden portaan. Ensin Planetary Defence, sitten Terraforming… NASA suunnittelee laukaisevansa muutaman vuoden päästä, mikäli rahaa löytyy, Asteroid Redirect Missionin. Siihen kuuluu elimellisenä osana Asteroid Redirect Vehicle. Se on aurinkovoimalla toimiva robotti, joka suuntaa tiensä avaruudessa kohti suurta asteroidia. Robotti laskeutuu sen pinnalle ja poimii siitä ison kivimöllikän. Sitten sen kanssa pallotellaan. Sitten kivi kiidätetään Kuumme kiertoradalle. Sinne päästyään astronautteja lähetetään tutkimaan kiveä. Samalla siitä otetaan matkamuistoja. Kannattaa katsoa tämän jutun lopusta löytyvä videoklippi.

Lue kokonaan…

Näin tehdään osteoporoosipotilaita

Kelly ja Kornienko lähtevät, jos olen kellonajan oikein ymmärtänyt, vuodeksi avaruuteen tänään illalla kello 21.30. NASAn mukaan luukato tulee järsimään avaruusmiehiä melkoisesti. Luuston kokonaismassasta kultakin katoaa 1,5% kuukaudessa. Puolessa vuodessa sitä on haihtunut 10% ja ensi vuoden maaliskuussa sitä on huvennut noin 20%. NASAn aikaisempien kokemusten mukaan puoli vuotta avaruudessa asuneet ihmiset kuntoutuvat 3–4 vuodessa.

Lue kokonaan…

ISS saa asukkaita, jotka viipyvät kokonaisen vuoden

Mir-asemalla 437 pitkää päivää viettänyt Valeri Polyakov on maailmanennätysmies. Hän on asunut avaruudessa kauemmin kuin kukaan toinen. NASA on hyvin lähellä hetkeä, jolloin samanlaista historiaa ruvetaan tekemään. Heillä on käynnissä projekti, jossa kaksi miestä lähetetään asumaan ISS:lle yhden vuoden ajaksi. Astronautti Scott Kelly ja kosmonautti Mikhail Kornienko lennätetään Soyuzilla 27.3.2015 avaruusasemalle. Maaliskuussa 2016 he palaavat takaisin tänne muiden seuraan.

Lue kokonaan…

Z2-puvun Technology näyttää leikkikouluikäisen suunnittelemalta

Amerikkalaiset voivat ivailla kysymällä "Mitkä metrijärjestelmää käyttävät valtiot ovat lähettäneet ihmisiä Kuuhun?" Seuraavat avaruuteen singottavat tyypit tulevat luultavasti käyttämään NASAn uutta Z2-avaruuspukua. Se poikkeaa suuresti aikaisemmasta mallista siinä, että pukuun hypätään sen selässä olevasta reiästä. Ja siitä, että joku dille pääsi tuhertamaan Technology-nimisen ilmeen puvulle. Puvusta löytyy valaisevia raitoja kyljistä, takapuolessa on "tramp tat" ja rintamuksessa suurikokoinen abstrakti, hohtava jutska.

Lue kokonaan…