⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Tagipilvi

"porvoo"

Koska Kuopassa.net-blogissa on niin paljon sisältöä, jo 1362 julkaistua kirjoitusta, katsoin parhaaksi ryhtyä hyödyntämään Textpatterniin (siis siihen systeemin, jolla näitä blogikirjoituksia ko. sivustolla julkaistaan), luotua tagipluginia. Tuo tagiplugini mahdollistaa yksittäisten blogikirjoitusten merkitsemisen tietyillä avainsanoilla. Suosituimmat avainsanat ryhmitellään tagipilveen. Tällä sivulla listataan kaikki tagilla, siis avainsanalla porvoo, merkityt blogikirjoitukset.

Porvooseen junarata 2.0

Porvoon museo on kirjoittanut junaradan versiosta 1.0 seuraavasti: Ajan myötä rautatie hävisi kilpailun autoliikenteelle. 1970-luvun lopulla valtionrautateiden johdossa nostettiinkin esille Porvoon radan henkilöliikenteen lopettaminen. Porvoon seudulla oltiin yllättyneitä näistä suunnitelmista sillä junaliikennettä pidettiin olennaisena osana joukkoliikennettä ja sen kehittämistä. Porvoolaisten vastustuksesta huolimatta junaliikenne Porvoon radalla lakkautettiin: viimeinen henkilöjuna Keravalle lähti 30.5.1981. Viimeinen tavarajuna kulki 30.11.1990, minkä jälkeen Porvoon asema suljettiin. Muistona vanhan ajan junatunnelmasta nykyisin kesäaikaan liikennöi Lättähattu-museojuna.

Lue kokonaan…

Porvoon kaupungilla on rahat loppu

Uusimaa-lehden nettisivu toukokuun alussa uutisoi kuinka kaupunki jakoi hummailuavustuksia 440 kiloeuroa. Sen jutun alla oli toinen, jossa todettiin kuinka kaupungilla on nyt sitten rahat loppu. Hummailuavustusten lisäksi satoja tonneja menee bussiasemaprojektiin ja kuntoportaisiin… Kampaviinerijengi ei näe syyn (rahan lappaamisen) ja seurauksen (persaukisuuden) välillä yhteyttä. :-D Viimeisin säästökeinoidea on ”rekrytointikielto” — ei siis henkilöstön lomauttaminen, joka tarkoittaisi säästöjä, vaan olemassa olevan koneiston paisumisen tilapäinen stoppaaminen.

Lue kokonaan…

Sähköt katkesivat

Eilen illalla kello 23.35 täällä meni kaikki pimeäksi. Ilman minkäänlaista varoitusta tämä tietokoneen ruutu napsahti mustaksi. Tietokoneen tuuletin vaikeni. Joskus niin on käynyt aikaisemminkin, joten ensimmäisten sekuntien aikana vain istuin ja odotin josko sähköt palautuisivat. Sen jälkeen katsoin ikkunasta ulos ja näin kuinka autoilijat vauhkoontuivat. He saivat kerrankin laittaa kaikki valonsa päälle ihan luvan kanssa. Autoilijat hyödynsivät tilannetta ajamalla pillurallia kaikki lyhdyt täydellä teholla. No, minäkin menin ulos katselemaan kuinka laajasta häiriöstä oli kyse. Näin silloin yhden drone-kopterin pörisevän taivaalla. Näin keskustan yllä tähtitaivaan. Sen noin tunnin kestäneen sähkökatkoksen aikana useimmat keskustan kerrostaloasukkaat olivat pimeässä. Katkos ei varmaan useimpia heistä haitannut pätkääkään, olihan silloin jo myöhäinen ilta. Vain hyvin harvalla asukkaalla näkyi minkäänlaista varavaloa — ei ollut kynttilöitä, ei taskulamppuja, joskin ainakin parin ikkunan takana oli valoa. Ehkä heillä oli käynnissä UPS-laite tai jokin muu sellainen järjestely.

Lue kokonaan…

Hampaiden valkaisu

Ajattelin josko kirjoittaisin siitä kuinka Yle Uutiset kierrättää samaa tolppakameroita käsittelevää uutista vuodesta toiseen periaatteessa samalla sisällöllä, lähinnä vaihtamalla parin sanan järjestystä ja tietysti vuosilukua, mutta… Säästän sen pahan päivän varalle, sillä keksin aivan toisen aiheen. Hommailin joitain viikkoja sitten uuden läppärin, ja kun siinä on käyttöjärjestelmänä Windows 10, jouduin tietysti värkkäämään pitkään sen asetuksia niin, ettei se ole aivan niin röyhkeä spywareohjelma kuin oletusasetukset sen haluaisivat olevan. Palomuuriasetuksia naputellessani sain idean käydä hammaslääkärissä. Jos kerran päivitän läppärin uuteen, jos kerran pesen auton ja teen muita tuollaisia ”päivityksiä” maailmaan, miksen päivittäisi samalla hampaitani?

Lue kokonaan…

Sääennusteen paikkansapitävyydestä

Tänne vetelään etelään eli Porvoon suunnalle on luvattu keskiviikkoillaksi 17 miinusmerkkistä astetta. Kylmää on myös koko torstain ja sitten sen pitäisi vajota perjantain aikana -20 celsiusasteeseen. Lauantaina elohopean pitäisi ryhtyä nousemaan. Näin ennustaa Ilmatieteen laitos. Yritän muistaa päivittää tähän vaikka sunnuntaina miten kylmää oikeasti oli.

Lue kokonaan…

Porvoossa juomavesi on jälleen myrkyllistä

Unelmien kotikaupunki kertoo nettisivuillaan kuinka 7.2. järjestetään DuuniTehdas, sitten on jossain saumassa TubeTour, että juomavesi on keitettävä, lisäksi Porvoossa voi nauttia kaupungin laajasta ravintola- ja kahvilatarjonnasta. Hetkinen… Heeetkinnen, ettäkö juomavesi on keitettävä? Aivan! Juomavesi on keitettävä, koska se sisältää kolibakteeria. Tämä asia tietysti on jo vanha tieto, sillä se myrkkyvesi on lirunut kaupunkilaisten kurkuista alas jo eilisestä asti. Siitä tiedotettiin kikkiriikisellä uutisella Porvoon kaupungin nettisivuilla. Periaatteessa yksi niistä asioista, joita juomavedeltä voi toivoa, on ettei sen nauttiminen ole vaarallista. Oikeastaan juomaveden juomakelpoisuus on se ensisijainen ja melkeinpä ainokainen kriteeri, että sitä voi kutsua juomavedeksi.

Lue kokonaan…

Raivokäveleminen

Aaach-tung! Jospa aluksi googletetaan ”raivokävely” että nähdään mitä muilla on siitä sanottavaa? Ainakin IRC-Galleriassa näyttää olevan hyvähkö kuvaus, josta tässä siitä ote: Erittäin nopeatempoinen kävelemisen muoto, jossa säilyy kuitenkin kävelyn luonnollinen vartalon asento ja liikerata. Ei pidä sekoittaa pikakävelyyn (vessahätään), koska lajien ainoa yhdistävä tekijä on sanan perässä oleva termi. Näen raivokävelemisen olevan harmillisen yleinen kävelemisen muoto. Vaikuttaa hyvin paljon siltä, etteivät useimmat ihmiset osaa kävellä normaalisti — syvä huokaus — mutta en tarkoita tässä invalideja, vaan ruumiillisesti ihan toimintakykyisiä ihmisiä, jotka kävellessään näyttävät keskittäneen katseensa etäiseen kiintopisteeseen ja lähestyvän sitä suoraa linjaa pitkin, samalla riehuen käsillään. Näyttää kuin useimmat petraisivat jotain absurdia, nopeatempoista stechschrittiä.

Lue kokonaan…

Orwellin suuri merkitys politiikan teolle Suomessa

Jos ainakin tunarit, kokkareet, virheet ja muut pitävät George Orwellin romaania Vuonna 1984 omana käsikirjanaan, on Orwellin Eläinten vallankumous likellä sitä mitä perussuomalaisille tapahtui kun ne olivat päässeet lätistä kartanoon: Siellä huudettiin, taottiin nyrkillä pöytää, vilkuiltiin epäluuloisesti, kiisteltiin raivokkaasti. Koko hämmingin alkusyyksi osoittautui se, että Napoleon ja Pilkington olivat kumpikin pelanneet pataässän yhtaikaa. Kaksitoista vihaista ääntä huusi ja karjui, ja ne olivat kaikki samanlaisia. Nyt ei enää ollut kysymystäkään, mitä sikojen naamalle oli tapahtunut. Ulkopuolella olevat eläimet katsoivat siasta ihmiseen ja ihmisestä sikaan ja jälleen siasta ihmiseen, mutta oli jo aivan mahdotonta sanoa, kumpi oli kumpi.

Lue kokonaan…

Merikonttidesign

Kontteja, joka puolella kontteja. Ihmettelen miksi taloista pyritään tekemään mahdollisimman konttimaisia. Tässä kuvassa näkyy vasemmalla keltaisia, takana punaisia ja oikealla etualalla vaaleanharmaita merikonttikerrostaloja. Oikealla olevassa kerrostalossa on kalteritkin ikkunoissa!

Lue kokonaan…

Miksi katupartiointi on huono idea

Voi hyvänen aika. Sehän on laastarin laittaminen vammaan, jonka hoitaminen vaatii tohtorointia. Porukka voi jonkin aikaa kierrellä ja kaarrella, mutta ajalle on parempaakin käyttöä ja onhan paljon mukavampi istua sohvalla lämpimässä kuin olla tuolla ulkona kylmässä vasemmistolaisten irvailun kohteena. Asioiden laittaminen tolalleen edellyttää oman kotipaikkakunnan Julius Caesarin, Augustuksen, Tiberiuksen, Caligulan, Claudiuksen, Neron, Galban, Othon, Vitelliuksen, Vespasianuksen, Tituksen ja Domitianin kohtaamista.

Lue kokonaan…

Hälytyslistalla eivät näy kaikki hälyt

Hälytyslistalle eivät päädy kaikki oikeassa elämässä tapahtuneet hälytykset. Tämä havainto pätee ainakin Porvooseen. (Porvoon hälytykset täällä.) Asun lähellä keskustaa ja kuulen ja näen päivittäin piipaa-autojen rallin. Yleensä hälytystehtävän jälkeen se kirjataan Pelastustoimen mediapalvelun ensitiedotesivulle, mutta kaikki eivät sille listalle päädy, tai niitä ei ainakaan näytetä julkisesti. En tiedä miksi niin on. Yksi selitys saattaa olla inhimillinen tekijä, sillä jos hälytystietojen julkaiseminen edellyttää joltakulta viranomaiselta jonkin rastin laittamista johonkin tietokoneohjelman lomakkeeseen tms., se saattaa välillä jäädä tekemättä.

Lue kokonaan…

Erään mv-kuvan tekeminen

Lähes koko marraskuu on ollut täällä pilvinen ja sateinen. Lisäksi kaupungit tuntuvat suosivan voimakkaan keltaisia katuvaloja. Näistä aineksista voi syntyä mustavalkoisia valokuvia. Teen tässä yhden sellaisen. Varsinainen valotus on parin päivän ikäinen. Se on täältä Porvoosta. Nikon D610:llä otetussa kuvassa käytin objektiivina oli 28mm:n manuaalilinssiä. Aukko oli f/8, ISO 100 ja valotusaika kahdeksan sekuntia.

Lue kokonaan…

Mädättäjät, jotka ovat vastuussa tällä paikkakunnalla

Porvoon kaupunginvaltuuston jäsenet päättivät tukea kansainvälistä terrorismia ja SPR:ää laskemalla alustavasti, tai siis ensi alkajaisiksi, noin 150–200 turvapaikanhakijaa Johannisbergiin. Lisäksi Karijärvelle tulee vähintään noin 65 henkilöä. Entuudestaan Porvoossa on 22 alaikäisen turvapaikanhakijan joukko. Luetteloin tässä niiden henkilöiden nimet, jotka ovat näistä asioista ja niiden seurauksista vastuussa. RKP on ollut hyvin islamistimyönteinen ja sen myötävaikutuksella kaupunginjohtajalle annettiin 1000 euron palkankorotus. (Se on nyt jotain 13 000 euroa kuukaudessa.) Sen yhteydessä kaupunginjohtaja alkoi sponssaamaan ideaa vastaanottokeskuksen avaamisesta Porvooseen.

Lue kokonaan…

Johannisberg — iceberg

Tii-taa-nic! Rautavuori, rautakuori… Pömppövatsat järjestävät Porvoon Johannisbergiin vastaanottokeskusta. Sama juttu Loviisassa, Lapinjärvellä, Turussa ja joka puolella Suomea. On erikoista elää länsimaisen kulttuurin viime hetkiä. On erikoista ajatella, että paljon myöhemmin minun, jos luoja suo (ja se ei ole kristittyjen), harmaalettisenä ukkona katsoessani ikkunalasin läpi on hankalaa tunnistaa näkemääni Suomeksi. Kysyin Turun kaupungin viestintäjohtajalta minkälaisia kaupunkiin saapuneet turvapaikanhakijat ovat. Vastaukseksi sain nämä sanat: Suurin osa nyt kaupunkiin tulleista on irakilaisia nuorehkoja miehiä, suurin osa kuuluu sunni-muslimeihin. Tämä on tietoni Maahanmuuttovirastolta noin viikon takaa. Turussa turvapaikanhakijat saavat liikkua vapaasti kaupungissa kuten muutkin. Liikkumista ei ole rajoitettu. Turun kaupunki ei ole hankkinut ostopalveluna turvallisuuspalveluita tilanteen takia.

Lue kokonaan…

Tähdenlentoja

Lauantain illalla kuten sunnuntainkin illalla olin ulkona valokuvaamassa. Yleensä hämärään aikaan ei ole mitään nähtävää, mutta taivas on ollut pilvetön, kuu on aika pieni, on tyyntäkin, lämmin sää ja tähdetkin alkavat näkyä öisin, joten olosuhteet ovat hyvät star trailien kuvaamiseen. Molempina viikonlopun iltoina kameran kennolle tallentui tähdenlento tai -lentoja. Tässä näkyy lauantain havainto ja tässä gif-animaatio sunnuntain bongauksesta. Molemmat näkyivät täällä Porvoossa. Jälkimmäisestä tein havaintoilmoituksen Ursan Taivaanvahtiin.

Lue kokonaan…

Porvoossa tukitaan teitä

Tukkimisvimma ulottuu nyt jo Mannerheiminkadulle, jossa tukkoja on laitettu ruokakaupan edustalla olevalle tieosuudelle, sekä Mannerheiminkadun–Loviisantien välimaastoon kohtalaisen lähelle Mikrokulmaa. Vanhalla Helsingintiellä tien reunat hiipivät kohti tien keskiosaa Ratakadun lähellä ja vanhan sillan läheisyydessä olevalla risteysalueella. Peippolassa tien keskiosan tukkiminen on aiheuttanut yhden liikenneonnettomuuden. Vanhat parrat muistanevat vielä kuinka pääkadun ylittävän sillan alta oli länsirannalla voinut ajaa autolla. Se osuus on ollut tukossa jo vuosien ajan. Tukkimisen jatkuessa tätä menoa Porvoo on muutaman vuoden kuluttua ihan sumpussa.

Lue kokonaan…

August Eklöfin puisto

Sihteerisopimus-Porvooseen rakennettiin vuonna 2009 puisto. Otin siitä aamulla valokuvan ja latasin sen Flickriin. Puiston nimi oli jonkin aikaa Valtiopäiväpuisto. Sitten sen nimeksi muutettiin August Eklöfin puisto. Porvoon kaupungin nettisivuilla puiston nimen taustasta kerrotaan näin: Nimi muutettiin myöhemmin Porvoossa 1900-luvun alkupuolella vaikuttaneen metalli- ja puuteollisuuden tuotteita valmistaneen monialakonsernin johtajan mukaan August Eklöfin puistoksi, koska hänen tuotantotehtaansa sijaitsivat aikanaan läntisellä jokirannalla mm. nykyisen puiston kohdalla.

Lue kokonaan…

Meneekö kaupunki kiinni liian aikaisin?

Paikallinen paikallislehti yrittää saada maksavia asiakkaita julkaisemalla uutisistaan vain otsikot. Jotta koko uutisen voi lukea, pitää maksaa. En ole vielä löytänyt sellaista uutista, josta haluaisin maksaa. Lehdessä oli otsikko, jossa kerrottiin porvoolaisyrittäjien "torppaavan" jossain toisessa lehdessä esitetyn väitteen, että Porvoo muka menee kiinni liian varhain.

Lue kokonaan…

Useita veneitä irrotettu jokirannassa

Noin uutisoi Uusimaa. Arvelen saman tekijän tai samojen tekijöiden, jotka jakavat kaikki 1,5 aivosoluaan keskenään, olleen asialla myös Porvoon Vanhan sillan suunnalla. Aamulla siellä oli blokattu tie kolmesta kohdasta ripottelemalla tukkeeksi läheiseltä työmaalta poimittuja oransseja kartioita ja varoituskylttejä. Veikkaan samojen aivokääpiöiden vääntäneen samalle alueelle lukitsemani polkupyörän takavanteen mutkalle ynnä muuta. Veneet irti, tiet tukkoon, fillari mäsäksi. On ollut kiireinen yö.

Lue kokonaan…

Täällä haisee mädäntynyt kananmuna

Se varmaan johtuu Kilpilahden jalostamosta. Jalostamo on valtava teollisuusalue noin 10 kilometrin päässä Porvoon keskustasta. Se on valtava, laajempi kuin tämä kaupungin keskusta. Aikaisemmassa kotikaupungissani Loviisassa ei sentään liiemmin tarvinnut huolestua josko tänään menehtyisin myrkkykaasuihin, vaan vain pelätä radioaktiivisen säteilyn vaikutuksia. Siellähän sijaitsee kaksi neuvostoaikaista ydinvoimalaa. Ojasta allikkoon! Kysyin kuukausia sitten Porvoon kaupungin edustajalta voisinko saada heiltä kaasunaamarin. Kysymykseni nakitettiin jollekulle "tekniselle vastaavalle", tai muulle sellaiselle, josta ei ole sen jälkeen kuulunut mitään.

Lue kokonaan…

Porvoon Ajot

87. kansainväliset Porvoon Ajot järjestetään sunnuntaina 7. kesäkuuta. Aamuseiskalta käynnistyvä tapahtuma sisältää pienen ja ison kierroksen. Iso kiekka on 21,1 kilometriä pitkä. Pienen kierroksen pituus on 6,9 kilometriä. Ymmärtääkseni kierros pitää polkea kolme kertaa. Kilpailijoille on eri sarjoja: MElite, M-18, Kilpa, NElite, N-18 ja Veteraanisarja. Palkintoja on tarkoitus ryhtyä jakamaan kello 10.45 aikaan ja sen jälkeen kello 15 tienoilla. Tapahtuma päättyy iltaviideltä.

Lue kokonaan…

Hyperkeskus

Tälle paikkakunnalle suunniteltiin vielä muutamia vuosia sitten valtavaa kauppojen korttelia. Piti tulla sitä sun tätä. Piti tulla Jumbolle ja Itäkeskukselle ja muille sellaisille kilpaileva kauppapaikka, hyperkeskus. Menestyvän hyperkeskuksen sijaan tuli paljon kalliita neliömetrejä toimitilaa, joihin virtaa asiakkaita vain kun asiakkaille annetaan ilmaisia ämpäreitä. Mikä floppasi? Etäisyys kaikesta. Pari kilometriä kaupungin keskustasta tarkoittaa, että paikalle pitää mennä autolla. Julkinen liikenne kääntyy alueella päiväsaikaan pari kertaa tunnissa arkipäivisin, mutta kertalipun hinta on järkyttävä. Epäilen tärkeimmäksi floppaussyyksi kuitenkin tämän: jos on lukuisia liikkeitä samoilla tuotevalikoimilla ja hinnoilla, ei niihin kaikkiin taida riittää asiakkaita.

Lue kokonaan…

Kuka se suomalainen ammattinyrkkeilijä on?

Suomalainen (tämän kohdalla voi käyttää lainausmerkkejä) ammattinyrkkeilijä hakkasi kavereidensa kanssa suomalaisen (tämän kohdalla ei tarvinne käyttää lainausmerkkejä) lähes hengiltä täällä Porvoossa. Perinteiset uutislähteet noudattavat kulttuurimarksistista linjaa ja jättävät kertomatta hakkaajan nimen, sillä se nimi ei sovi suunnitelmiin. Se nimi on Fitim Latif.

Lue kokonaan…

Suomalainen arkkitehtuuri

Haluatko ryhtyä suunnittelemaan rakennuksia? Se on hyvin helppoa. Tämän jutun lopussa on esimerkkikuva rakennuksesta, jollaista jälkeä tekemällä saat Suomesta paljon tilauksia. Muista piirtää laatikoita, joissa on vinot ikkunaruudut.

Lue kokonaan…

Yksi kieli ei riitä Porvoossa

Viisi prosenttia Suomen populaatiosta sanelee mitä kieltä loppujen 95 prosentin tulee osata. Se puolue, joka alun alkaen perustui ajatuksille, joiden mukaan ruotsinkieliset ovat rodullisesti ylivertaisia ja suomalaiset ovat lähinnä keltaisia mongoleja, järjestää Porvoossa kielikylpyjä. Yksi kieli tosiasiallisesti kuitenkin riittää Porvoossa.

Lue kokonaan…

Telegrafbergetin kallioon kaiverrettu viikinkilaiva

Telegrafberget on Haikkoossa sijaitseva nyppylä. Sillä on muitakin nimiä, kuten Telekalliomäki, Telemäki, Lennätinmäki ja Lennätinvuori. Korkeimmalta kohdaltaan se on 55 metriä merenpinnan yläpuolella. Albert Edelfelt maalasi sen päällä yli sata vuotta sitten teoksen "Näköala Haikon selältä". Suomi24:n foorumilla joku esitti Porvoo-palstalla ajatuksen, että sinne Haikon kalliolle on kaiverrettu viikinkilaivan kuva ja että se on nähty ainakin 15 vuotta sitten. Kävin talvella ennen lumien tuloa etsimässä sitä, tuloksetta. Kokeilin onneani jälleen ja nyt löysinkin sen. Se tosin ei vaikuta viikinkilaivalta vaan purjelaivalta. Valokuvasin kaiverruksen ja maalasin foton päälle kuvankäsittelyohjelmalla mielestäni ihmisen tekemiltä jäljiltä muistuttavat kuviot valkoisella värillä. Tsekkaa kuva tämän jutun lopusta.

Lue kokonaan…

Nuummiitti

Tämä kirjoitus on jatkoa maaliskuussa kirjoittamalleni Omituinen kivi, osa 2 -jutulle. Geologian tutkimuskeskuksen vuonna 1993 julkaisemassa selostuksessa, jossa kerrotaan Paltamosta löydetystä nuummiittiesiintymästä, arveltiin nuummiitin raakakivikilohinnan sijoittuvan 250–500 Suomen markan tienoille. Samassa PDF-formaatissa julkaistussa raportissa mainitaan helsinkiläistä raakanuummiittia myydyn jopa 3000 markan kilohintaan. Minulla saattaa olla hallussani noin 1,5 kilogrammaa nuummiittia, joten japadapaduu…

Lue kokonaan…

Jokeen pudonnutta naista pelastamassa

Postissa tuli perjantaina vanha Nikonin 20mm-laajakulmalinssi, jota olin menossa testailemaan. Huomasin menomatkalla, että jokirannassa oli pari pollariautoa, ambulanssia ja palokunnan auto. Myöhemmin paikallislehdessä kerrottiin, että nainen oli tippunut jokeen ja veteen jouduttuaan hän oli virtauksen myötä ajautumassa joen keskivaiheille. Joku mies ehti pelastaa hänet ennen apuvoimien saapumista. Nainen selvisi hengissä kylmästä kylvystä.

Lue kokonaan…

Omituinen kivi, osa 2

Kävin hiljan noutamassa pienen näytteen omituisesta kivestä. Aion lähettää sen kirjekuoressa Geologian tutkimuskeskukseen, jossa arveltiin omituisen kiven olevan itse asiassa rapautunutta metallikuonaa. Se voi hyvinkin olla niin.

Lue kokonaan…

Revontulia Porvoossa

Hurautin Emäsaloon, sillä se on melkoisen pimeä paikka. Painelin sinne kuultuani, että täälläkin seudulla voi näkyä revontulia. Niitä näkyikin jopa kaupungin keskustan yllä vaikka valosaasteen määrä on melkoinen. Emäsalossa ne näkyivät paljon selvemmin. Tässä alla on 42 kuvasta koostettu 3,4 megatavun kokoinen GIF-animaatio revontulten kulusta. Kutakin kuvaa valotettiin 10 sekuntia, joten animaatio esittää taivaalliset ilmiöt seitsemän minuutin ajalta.

Lue kokonaan…

Omituinen kivi

Pitää kai amerikkalaistyylisesti tuoda ensi alkuun julki, etten ole kiviasiantuntija, joten jatka lukemista omalla vastuulla. En oikeastaan tiedä onko Sikosaaren rannalta löytämäni mötikkä edes oikea kivi. Se vaikuttaa kiveltä. Se on kivinen. On kivenkaltainen. Osin jään ympäröimä murikka näytti olevan vain yläpinnaltaan täynnä erilaisia reikiä ja onkaloita. Se on noin lekaharkon kokoinen.

Lue kokonaan…

S-marketin seinällä oleva valtava panoraama

Näsin S-marketin uudistuksen yhteydessä eräälle seinälle ripustettiin vaikuttava useita metrejä pitkä ja ainakin kaksi metriä korkea panoraama. Siinä kuvataan Porvoota halkovan joen rannalla sijaitsevia punaisia aittoja tai varastorakennuksia. Panoraaman kuvasi Studio Lindell. Sain selville panoraaman olevan Canonilla kuvattu. Se koostuu viidestä valokuvasta.

Lue kokonaan…

Jäänveiston SM -kilpailut

Kirjoitin kuukausi sitten keltaiselle post it -lapulle muistiinpanon: Jäänveiston SM 20.–22.2. No, en tietenkään muistanut käydä eilen perjantaina katsomassa sitä. Tänäänpä muistin. Kävin siellä reilu tunti sitten. Se sijaitsee tuossa puolen kilometrin päässä, Taidetehtaalla. Tapahtumapaikaksi oli valittu Taidetehtaan sisäpihalla sijaitseva alue — mahtipontisesti Aleksanterinaukioksi nimetty palsta. Keisarin nimeä kantavia alueita on seudulla paljon. Parikymmentä vuotta kestäneen jarrutusvaiheen jälkeen joen yli rakennettiin viimein Aleksanterinkadun silta. Lähellä kulkee Aleksanterinkaari. On Aleksanterinporttikin. Mutta älkää antako nimien hämätä! Alue on perinteisen "alvaraaltomainen" tai "neuvostotyylinen". En runoile arkkitehtuurista sen enempää. Jatkan siitä toisen kerran. Jos haluat nähdä SM-kilpailut Porvoon tapaan, tämän blogikirjoituksen lopussa on töllisteltäväksi tuoreita valokuvia.

Lue kokonaan…

Sus' siunatkoon

Riistahavainnot.fi-sivuston mukaan täällä vetelässä etelässä on bongattu viimeisten kahden kuukauden aikana runsaasti ilveksiä. Pari ahmaakin on nähty. Karhuja on bongattu kolme kappaletta; Virolahden, Inkoon–Karjaan ja Hauhon nurkilla. Susien kohdalla kartta näyttää, no, paremman sanan puuttuessa "jännittävältä". Asuinseudullani Porvoossa ja sen naapurissa näyttää pyörivän susia. Harmillisesti niitä ei ole nähty Helsingissä, Vantaalla eikä Espoossa.

Lue kokonaan…

Eikö olisi mukavampaa mennä vessaan, kairata pytyn kannen läpi ja pilkkiä siitä?

Käppäilin eilisaamuna kotia kohti käytyäni Sikosaaressa. Ehdin sohjossa löntystellessäni ajatella. Ajattelin kakanhimoisia ressukoita. Paluumatkalla näin nimittäin pilkkijöitä valuvan ohuelle jäälle. Tyypit saapuivat hienoilla autoillaan Porvoonjoen itä- ja länsirannalle. Sitten he kömpivät ulos autoistaan ja kaivoivat esiin kairat ja muut pilkkimisvehkeet. He tulivat saalistamaan.

Lue kokonaan…

DuuniTehdas

No onhan tässä aikaa vielä pari kuukautta. DuuniTehdas järjestetään Porvoon Taidetehtaalla vasta helmikuun loppuvaiheilla. Sinne halutaan kerätä itäisen Uudenmaan työnhakijat ja työnantajat. Paikalla tullaan järjestämään CV-klinikka ja työhaastatteluharjoituksia ja puhelinhaastatteluvalmennusta. Lisäksi "oikeat" työnantajat voivat haastatella potentiaalisia työntekijöitä.

Lue kokonaan…

Mies tunkeutui taloon, varasti rahaa, ruokaa ja auton — ei rangaistusta

Uusimaan uutisessa kerrotaan kuinka Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antoi tuomion. Tuomittiin 33-vuotias mies. Hänen todettiin syyllistyneen varkauteen, kotirauhan rikkomiseen ja moottorikulkuneuvon käyttövarkauteen. Hän potkaisi omakotitalon ulko-oven lasin rikki, kömpi sisään, söi jääkaapista, nyysi 90 euroa käteistä ja kuohuviiniä. Sitten hän meni talon omistajien makuuhuoneeseen. Herätti omistajat. Kiristi heiltä auton avaimet. Ryöstely ja mässäily kesti 30–45 minuuttia. Arvaa minkä rangaistuksen hän sai? Vastaus on: ei mitään. Hän sai kyllä tuomion varkaudesta, kotirauhan rikkomisesta ja auton varastamisen yrittämisestä, mutta niistä ei koidu sanktioita. Neljän kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus ei ole rangaistus. Se on ainoastaan pala paperia, joka huokoisuutensa vuoksi soveltuu vessassa asiointiin.

Lue kokonaan…

Rikkiä tuprahti ilmaan

Vanhassa kaupungissa taidettiin päivemmällä viettää joulun avajaisia. Muutaman kilometrin päässä tasapainotettiin tilannetta päästämällä ilmoille mädän kananmunan hajuista myrkkyä. Vähän soihdutettiin. Jos Porvooseen haluat mennä nyt, takuulla yllätyt! Porvoon keskustan kokoisella alueella toimivalla Kilpilahden öljynjalostamolla tapahtui taas pikkuruinen moka. Siellä vähän pääsi kyllä lirahtamaan. Luin Itäväylä-lehdestä sellaisen uutisen, jonka olen aika varmasti lukenut lukuisia kertoja aikaisemminkin. Se on sisällöltään aina samanlainen. Ainoastaan sen päivämäärä vaihtuu. Tämänkertaisesta "saksalaisesta suihkusta" kertovan jutun päivämäärä oli 22. marraskuuta 2014. Pelastuslaitos kehottaa ihmisiä menemään sisätiloihin jos suussa tai hengityselimissä tuntuu ärsytystä.

Lue kokonaan…

Löydä kuvasta virhe

Patikoin kuntopolkujen halkomaan pöpelikköön. Siellä kulkee kuvauksellisia metsäpolkuja. Laitoin kameran tripodin päälle ja napsuttelin eräästä polusta kuvia, joista koostin panoraaman Microsoftin ICE:llä. Kaikki ei kuitenkaan sujunut kuten siinä eräässä suomenruotsalaisten telkkariohjelmassa, sillä kuvaan päätyi omalaatuinen bugi. Ehkä voit nähdä metsän puilta tai paremminkin puun metsältä. :-)

Lue kokonaan…

Lisää panoraamaa

Eilen kun klikkailin digikameran langattoman laukaisimen nappulaa huomasin kuinka valitsemallani kuvauspaikalla näyttää toimivan valokuvaamo. Se taitaa olla Studio Lindell. Joka tapauksessa olin siis eilen aamusella testaamassa josko pystyisin tekemään täydet 360 astetta kattavan kuvan. Parantamisen varaa löytyy, mutta onnistuihan se. Ehkä jossain välissä voisin kokeilla monirivisen kuvan tekemistä, sillä tuo eilen valmistunut panoraamakuva on vain sellainen yhden rivin juttu, jossa käänsin kameraa ainoastaan horisontaalisesti täyden kierroksen. Jos olet kiinnostunut panoraamailusta ja jos nettiyhteytesi ei ole toivottoman hidas, tässä on melkoinen järkäle pyöriteltäväksi. Tuosta kuvasta ei ole editoitu Microsoft Image Composite Editorin jättämiä jälkiä eikä kuvaa ole muutenkaan rassattu muutoin kuin pienentämällä sitä nettiselaimella katsottavaksi.

Lue kokonaan…

Panoraamakuva

Ohjelmiston nimi on Microsoft Image Composite Editor, eli MICE. Ja homman nimi on panoraamakuvaus. Kävin aamuviideltä näpsimässä neljä valokuvaa Porvoon Raatihuoneentorilta tai Raatimiehentorilta. Kuvauspaikan nimellä ei liene merkitystä. Se on mukulakivillä päällystetty aukea/aukio, jota ympäröivät kaupat, yksityiset kodit, museo, kahvila ja jokin iso, vanha rakennus, jonka arvelen seisovan tyhjän panttina. Tuon aukean reunalle pystytin pienen kamerajalustan. Napsutin kameralla neljä valokuvaa niin, että jokaisen kuvan ottamisen jälkeen käänsin kameraa summamutikassa oikealle päin. Sitten köpöttelin kotiin, siirsin kuvat koneelle kameralta ja tiputin kuvat Microsoft Image Composite Editoriin.

Lue kokonaan…

Tuulivoimaloita Loviisaan ja Porvooseen

Loviisan Sanomat elikkä Lovari kirjoitti pari juttua tuulivoimaloiden pystyttämisestä kiireisellä aikataululla Loviisaan ja ehkä myös Porvooseenkin. Kiireiseksi aikataulun tekee se, että voimaloita varten halutaan järjestää lupa-asiat kuntoon ensi vuoden loppuun mennessä. Sen jälkeen tehdään vuoden ajan tuulimittauksia. Sen jälkeen tuulivoimaloita luultavasti rakennetaan vuonna 2016 jos homma osoittautuu taloudellisesti kannattavaksi. Tuulivoimaloita varten on Etelä- ja Keski-Suomen alueelle 100 lupaa (yksin Ilmatar Windpowerille, ehkä lisää lupia muillekin firmoille). Lovarin uutisessa kerrotaan tuulivoimalan korkeuden olevan päälle 200 metriä. Siihen kuuluu se pystysuoraan tuleva tappi, jonka korkeus on 140–150 metriä. Roottorin halkaisija on 130–140 metriä. Voimaloiden välillä pitää olla etäisyyttä 500–700 metriä.

Lue kokonaan…

Porvoon putiikkikatu

Aamulla ei ollut kylmä eikä satanut vettä. Todella hyvä keli siis huolimatta navakasta syksyisestä tuulesta. Kävin testailemassa uutta Digitarvikkeesta tilaamaani Siruin tripodia (T-005KX ja minikokoinen kuulapää mallia C-10X) Porvoon vanhan kaupungin alueella. Ja vähän muuallakin. Jalustan kanssa huomasin, että sen pikakiinnityslevy on aika hankala rassata paikoilleen tällaisellakin säällä, joten kylmemmillä ilmoilla näppien ollessa kohmeessa se tulee olemaan työläämpi operaatio. Muuta valittamista en ole tuosta jalustasta vielä löytänyt.

Lue kokonaan…

Taustakuvia

Tässä on muutamia ottamiani valokuvia, joita saa laittaa tietokoneen näytölle taustakuvaksi. Kuvaan mieluiten luontoa ja siksipä nämä ovatkin luontokuvia. Koko on 1920×1080 pikseliä. Kommentoi jos tykkäät. :-)

Lue kokonaan…

Kuulumisia kuvina

Minun on joskus pakko käydä ihmisten ilmoilla vaikka sää on tukala ja ihmisetkin sellaisia kuin he turhan usein ovat. Tässä pari kuvaa elämäni viimeisimmistä kohokohdista. ;-) Kunhan tämä bloggaus valmistuu, jatkan PHP:n kanssa räpläämistä. Yritän yhdistää erääseen nettipalveluun ainakin Google-käyttäjätilin niin, ettei porukan tarvitse rekisteröityä sivustolle eikä minun toisaalta tarvitse koodailla rekisteröitymislomakkeita ym. systeemejä.

Lue kokonaan…

Kyttääjät

Muistatko vielä Etelä-Suomen Kerrostalokyttääjät ry:n? Tuo huumorisivusto toimi vuoteen 2006 asti, tai suunnilleen johonkin siihen asti. Sitten se hävisi netistä. En varmaan ole ainoa, joka jäi kaipaamaan sitä. Männäviikolla käärin hihat ylös, laitoin peukalon suuhun ja tsekkasin, että toisessa kädessä se on vielä keskellä kämmentä, ja sitten ryhdyin koodaamaan jotain. Suunnittelin aluksi tekeväni hyvin pelkistetyn kyttääjäaiheisen fanisivuston. Fanisaitti löytyy täältä: Kyttääjät.net.

Lue kokonaan…

Porvoon Muumimaailma

Olen kuullut porvoolaisilta kuinka joskus parikymmentä vuotta sitten Naantalin sijaan Muumimaailma olisi saattanut päätyä nykyiseen kotikaupunkiini, eli Porvooseen. Muumimaailmassa käy noin 230 000 kävijää vuosittain. Porvoo ei päätynyt moominien maaksi. Ehkä sen taloudellisten menetysten määrä ja volyymi alkaa hissukseen hiipiä täälläkin päin maailmaa jakeluun, koska tällainen hiekkaveistos päätettiin tehdä Taidetehtaan pihalle. Eihän se ihan Disneyland ole.

Lue kokonaan…

On asetettava laki, joka kieltää autojen palamisen

Tässä maassa se, mikä ei ole erikseen kiellettyä, on sallittua. Vaikuttaa siltä kuin tilipitappipäättäjämme uskoisivat korjaavansa yhteiskunnan epäkohdat kieltämällä epäkohdat lailla. Jos ongelmallinen asia on kielletty lailla, ongelma on korjattu.

Lue kokonaan…

Makeistehtaan tontin uusi kerrostalo on tasakattoinen

Uusimaa-lehti ei ota vastaan kommentteja nettisivuillaan julkaisemiinsa uutisiin viikonloppuisin. Kommentit julkaistaan seuraavana arkipäivänä. :-D Se onkin yhtä hauskasti toteutettu asia kuin laittaa tasakattoinen rakennus johonkin päin Suomea. Itse asiassa nämä kaksi asiaa nivoutuvat toisiinsa aika hyvin: kummatkin päätökset kummastuttavat.

Lue kokonaan…

Aamu Porvoossa (timelapse-video)

Verkkokauppa.comin nettikaupasta löysin GoPro HERO3: White Edition -rambokameran 200 euron hintaan (Pixmaniassa kalliimpi, joskin tuolla myynnissä parempia tuotesettejä). Sitten säädin kameran asetuksista purskekuvauksen* käyttöön muistaakseni sillä viisiin, että kuvia otetaan joka toinen sekunti. Sitten laitoin kameran tuuletusikkunan kahden lasin väliin ja käynnistin vehkeen. Se sai räpsiä fotoja niin kauan kuin akussa riitti virtaa. Kuvia kertyi noin 6000 kappaletta. LÖÖÖL. En tiedä miten pahasti tuollainen rynkytys kameraa kuluttaa, mutta luulen sen aiheuttavan eniten viadolorosafiilistä muistikortille. Jotkut digikuvausfoorumilla, tai jossain, timelapse-kuvauksesta keskustelleet tyypit varoittelivat erästä heppua siitä kuinka mekaanisella sulkimella toimivat kamerat voivat mennä pitkäkestoisen purskekuvauksen vuoksi epäkuntoon. En tiedä miten on GoPron kanssa. Tässä jutussa kerron hieman tuon otsikossa esitellyn timelapse-videon tekemisestä.

Lue kokonaan…

Porvoon viimeisimmästä ihmissieppauksesta

Kaikkien aikojen Porvoossa siepattiin eilisiltana nainen. Sitten hänet löydettiin autosta. Tämä onkin jännittävä asia kaiken kaikkiaan. Minulla on hieman sisäpiirin tietoja. Ensinnäkin tiedän, että oman autoni vasemman etukulman jousi on poikki ja että sen korjauttaminen maksaa satasia. Toisekseen tiedän tapahtumapaikasta jotain mitä ei lehdistö ole juttuihinsa vielä sisällyttänyt.

Lue kokonaan…

Porvoo-aiheiset valokuvat

Valokuvia, jotka jollakin tapaa liittyvät Porvooseen. Näitä kuvia julkaistaan myös samaan aiheeseen erikoistuneen Porvoo.info-sivuston suunnalla. Se on nyt suomeksi ja englanniksi. Tällä sivulla olevaan galleriaan tuli muutamia uusia kuvia heinäkuussa 2014. Vanhemmat kuvat ovat vuoden 2013 huhti- ja kesäkuulta.

Lue kokonaan…

Hakukoneoptimointiprojekti

Varasin toukokuussa 2013 domainosoitteen porvoo.info ja laitoin sinne pian sen avaamisen jälkeen kuvablogin. Sivusto on ollut alusta lähtien englanniksi — elokuun 12. päivästä lähtien valtaosin myös suomeksi. Testaan tuolla sivustolla ensisijaisesti miten korkealle Googlen hakutuloksissa sivuston voi saada hakusanalla porvoo tai hakulauseella porvoo finland. No, ei ainakaan vielä kovin korkealle… Se varmaan johtuu huonosta sisällöstä, tai paremminkin tekstimuotoisen sisällön puuttumisesta, ja sivuston nuoresta iästä ja sisäänpäin osoittavien linkkien vähäisyydestä.

Lue kokonaan…

Old photos from Porvoo

Mr. Peter Helenius has kindly built a large photo collection presenting different old places around Porvoo. The site, that’s located over here is unfortunately in Swedish. On the front page of his site Helenius writes that besides photographs, he has also collected some old Porvoo-related postcards. Most postcards are pre-WW2. His site has about 1500 image files!

Lue kokonaan…

Olen vakuuttunut siitä, ettei porvoolaisten keskuudessa "yö"-sanan merkitystä moni ymmärrä

Porvoossa järjestetään 30. elokuuta sellainen tapahtuma kuin Vanhan Porvoon Ostosten Yö. Viime vuonna taisi olla samanlainen. Viime vuonna, kuten tänäkin vuonna, tapahtuman nimessä oleva sana "yö" on hieman harhaanjohtava. Ostosten yöhän ei kestä yön yli, eikä edes ala yöllä. Yö tarkoittaa tässä yhteydessä iltapäivää ja loppuiltaa, koska kaupat menevät kiinni myöhään illalla.

Lue kokonaan…

Idyllinen Porvoo

Hommailin uuden digikameran, Nikon 1 S1:n, ja tässä yksi ensimmäisistä sillä otetuista kuvista. Valokuva on idyllisestä Porvoosta. Kamera on hyvä. Kuvaamisen arvoiset asiat vain ovat vähissä. Neuvostokuutioita ja pohjoiskorealaista arkkitehtuuria kyllä piisaa.

Lue kokonaan…

Onkohan tänään -9°C vai -24°C

Iltalehden sivuilla on sääpalvelu. Sen avulla voi katsoa paikkakunnan sääennusteen ja lämpötilan, joskin minua siinä kiinnostaa vain kylmyystila. On kummallista kuinka päivästä toiseen luvataan Porvooseen tyyliin -9 celsiusastetta vaikka todellisuudessa siellä on pakkasasteita vähintään puolet enemmän. Ehkä se on vain paikallinen vika arvioissa.

Lue kokonaan…

Kaikkien aikojen Porvoo

Olen hyvin todennäköisesti käyttänyt tuota yllä näkyvää otsikkoa jossain muussakin kirjoituksessa, jossa on käsitelty kaikkien aikojen Porvoota. Otsikko viittaa johonkin kotipitäjäni arvatenkin kovalla rahalla ostamaan sloganiin. Tällä kertaa otsikko viittaa Iltalehden Pervoosta (sic) tekemään juttuun.

Lue kokonaan…