⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Tagipilvi

"posti"

Koska Kuopassa.net-blogissa on niin paljon sisältöä, jo 1362 julkaistua kirjoitusta, katsoin parhaaksi ryhtyä hyödyntämään Textpatterniin (siis siihen systeemin, jolla näitä blogikirjoituksia ko. sivustolla julkaistaan), luotua tagipluginia. Tuo tagiplugini mahdollistaa yksittäisten blogikirjoitusten merkitsemisen tietyillä avainsanoilla. Suosituimmat avainsanat ryhmitellään tagipilveen. Tällä sivulla listataan kaikki tagilla, siis avainsanalla posti, merkityt blogikirjoitukset.

Posti kulkee nopeasti

Viime päivinä olen huomannut kuinka Posti on roudannut nettikaupoista tilaamiani lähetyksiä aikaisempaa nopeammin. Se on hieno asia. Lisäksi Plus-merkki vaikuttaa hyvältä lisäpalvelulta.

Lue kokonaan…

Posti sakkaa

Luokittelen kunkin jutun yhteen kahdesta kategoriasta. Useimmat kuuluvat Lyhyt-kategoriaan. Tämäkin sopii siihen, sillä haluan esittää juksinkertaisen huomion: Kiinasta Suomeen lähetetty paketti voi saapua perille nopeammin kuin Postin kuljettama paketti 50 kilometrin päähän Manner-Suomen sisällä.

Lue kokonaan…

Posti säilyttää viikon ajan ja lisäpäivä maksaa euron

Uudistus. Posti lähettää paketin lähimpään postitoimipaikkaan ja säilyttää lähetystä yhden viikon ajan. Jos pakettia haluaa säilyttää postitoimipaikassa +5 päivää, siitä joutuu maksamaan yhden euron per päivä. Lisäajan voi maksaa Suomessa toimivien nettipankkien tunnuksilla, Visalla, MasterCardilla ja Maestrolla.

Lue kokonaan…

Suomen Postin kuolemankierre

Posti lähetti postissa kirjeen. Se on sama kuin viimekin vuonna. Luulen, että postilaisilla on sitä kirjettä varten tekstinkäsittelyohjelmassa sellainen template, ettei tarvitse tehdä muuta kuin täyttää pariin kohtaan numerot, että kuinka monta prosenttia hintoja sinä vuonna nostetaan. Kirjeessä kerrotaan kuinka digitalisaation johdosta yli 90% kuluttajien ja asiakkaiden viestinnästä on sähköistä. Sen vuoksi kirjeiden hinnat nousevat. Kirjeessä on pieni toivon pilkahdus: suoramainoksia lähetettäessä konelajiteltavat Asiakassuora-lähetykset ovat aikaisempaan nähden 5% halvempia alkaen 1.1.2018. Ongelman ydin on tällainen: postittaminen Suomeen toiselta puolelta maailmaa on halvempaa kuin postittaminen parinkymmenen kilometrin matkan pätkä Suomen sisällä.

Lue kokonaan…

Ilmaisjakelulehdetkö ovat laillista spämmiä?

Ilmaisjakelulehden toimittaminen postilaatikkoon tai -luukkuun on jatkossa sallittua vaikka luukussa tai laatikossa lukisi ettei spämmiä haluta ottaa vastaan. Tällaiseen väitteeseen olen törmännyt pariin otteeseen parina viime päivänä. Ehkä se on totta. Olkoon niin tai näin. Olen kiinnostunut enemmänkin siitä minkälaisia vastatoimia laillistetun spämmin uhriksi joutunut henkilö voi toteuttaa. Ehkä postilaatikkoon taikka -lokeroon voi laittaa parkkipaikoilla usein kummittelevan "tarkastusmaksumuistutuksen", että jos roskapostia tulee niin siitä peritään 50 euron käsittelymaksu, tai jotakin sen suuntaista. Ehkä roskapostin voisi levitellä luontoon. Mitä useampi heittää spämmit tuulten vietäväksi, sitä synkempi mielikuva kuluttajille tulee mainoslehdessä mainostettavasta yrityksestä tai palvelusta — ehkä. Tämä vaihtoehto aiheuttaa ns. kollateraalista damagea ympäristölle, mutta taistelussa mielipuolisuutta vastaan se voi olla hinta joka on maksettava.

Lue kokonaan…

Posti uudistuu

Nimen vaihtaminen ja rusetin laittaminen uuteen logoon ei riittänyt Postille. Nyt se yrittää tehdä tulosta tarjoamalla mainostilaa nettisivuiltaan (Motonetin mainos etusivulla, MTV:n eräällä alasivulla) ja laittamalla jakelijansa leikkaamaan nurmikkoja. Tietysti Posti on nykyisin myös Facebookissa. Jos vain näillä toimenpiteillä varsinaiset postitushinnat laskisivat… Mutta eiväthän ne laske.

Lue kokonaan…

TNT ei soita, DPD soittaa

Tämä on jatkoa kesällä 2012 julkaistulle blogimerkinnälle UPS soittaa ja sitä paria kesää myöhemmin täydentäneelle DHL ei soita -kirjoitukselle. Sain helmikuussa kotiin kannettuna paketin DPD:n lähetiltä. Hän soitti noin tuntia ennen toimitusta. Tänään sain paketin TNT:ltä. Sieltä ei soitettu. Eli kertauksen vuoksi: DHL ei soita, UPS soittaa, DPD soittaa, TNT ei soita.

Lue kokonaan…

Kopterin käyttäminen tavaroiden kuljettamiseen on turhahko kokeilu

Digitarvikkeen nettikaupassa myydään sellaista minikokoista pöytäjalustaa, tripodia. Se on rimpula. Se pysyy omin avoin hädin tuskin pystyssä. Samaan tapaan Amazonin ja Postin tekemät testit robottikoptereilla ovat testejä rimpulakoptereilla. Pakettien kuljettaminen robottikopterilla tai -lennokilla onnistuu vain jos ei sada kovin, ei ole kovin tuulista, jos kuljetettava tavara ei ole kovin suuri ja jos se ei paina kovin paljon. Amazonin kopterikokeilu on käynnissä ainakin Yhdysvalloissa, jossa eräät asiakkaat voivat saada tavarat kotipihalle. Amazon Prime Airilla tavaran vastaanottamiseksi asiakkaan tarvitsee asettaa pihamaalle laskeutumisaluetta merkkaava levy.

Lue kokonaan…

Lähetystunnus 2W2102

Postin uusi lähetysten seuranta toimii JavaScriptilla, Ajaxilla, jQueryllä. Blogimerkinnän otsikossa mainittu lähetystunnus saattaa olla jokin testitunnus. Jos niin ei ole, se saattaa olla vuosikausia jatkunut kiertokirje tai vallan omalaatuinen häiriö. Tsekkaa screenshotit.

Lue kokonaan…

Postin hinnat nousevat

Olet ehkä asioinut Postissa. Olet ehkä huomannut postilaisten uudessa logossa pienen rusetin. Jonkun pitää maksaa sen rusetin suunnittelu. Postin taksat nousevat 1.1.2016 siten, että Priority-kirjeiden hinnat nousevat 12 prosenttia ja tavallisten Economy-kirjeiden hinnat 3%. Samoin suoramarkkinointikirjeiden, lehtipalvelujen ja kuljetuspalvelujen hinnat nousevat.

Lue kokonaan…

Fonecta lähettää roskapostia

Ovessani on edelleen mustalla valkoista vasten sanat "Ei mainoksia, kiitos". Siitä huolimatta Fonectan perinteinen spämmi tuli perille. Siinä kerrotaan puhelinluettelosta ja Keltaisista Sivuista. En aio tilata tuollaisia Fonectan palveluja, sillä Fonectalla ei osata edes lukea kunnolla.

Lue kokonaan…

Postin piste iin päällä

Ei, se ei ole piste. Pisteitähän oli aikaisemmassa Itellan logossa. Eikä se ole torvikaan. Sellainenhan oli siinä Itellan edeltäjässä. Se rinkula on kaiketi paketissa käytettävän narun rusetti tai solmu.

Lue kokonaan…

Posti säästää Porvoossa olemalla toimittamatta yritysten kirjeitä tai postia

Sitä kutsutaan jakelukokeiluksi. Se on meille Itellan eli Postin asiakkaille täällä Porvoossa järjestetty erikoisuus. Sitä markkinoidaan "kevennetyksi jakeluksi". Käytännössä se tarkoittaa sitä, että 1.9.–30.11.2014 tiistaisin ei enää jaeta yritysten kirjeitä, ei aikakauslehtiä, ei mainoksia. Ilmeisesti Posti eli Itella ei pidä yritysasiakkaitaan niin tärkeinä, että katsoisi tarkoituksenmukaiseksi palvella heitä enää ihan joka päivä, tai siis… Lauantaisinhan ei palvella, eikä sunnuntaisin. Eikä nyt enää tiistaisinkaan. No, sanotaan siis, että Postin yritysasiakkaita arvostetaan niin paljon, että niiden postia jaellaan sentään noin neljänä päivänä viikossa.

Lue kokonaan…

Kuulumisia kuvina

Minun on joskus pakko käydä ihmisten ilmoilla vaikka sää on tukala ja ihmisetkin sellaisia kuin he turhan usein ovat. Tässä pari kuvaa elämäni viimeisimmistä kohokohdista. ;-) Kunhan tämä bloggaus valmistuu, jatkan PHP:n kanssa räpläämistä. Yritän yhdistää erääseen nettipalveluun ainakin Google-käyttäjätilin niin, ettei porukan tarvitse rekisteröityä sivustolle eikä minun toisaalta tarvitse koodailla rekisteröitymislomakkeita ym. systeemejä.

Lue kokonaan…

Itellan työntekijät

Suomesta 495 työpaikkaa lähtee, vajaa 20 000 jää jäljelle. Itellan nettisivujen mukaan sillä on Suomessa "itellalaisia" 20 263 henkilöä ja muissa maissa 5 614 henkilöä. Itella haluaa kasvaa Venäjällä, sillä se on kirjannut taloudellisiksi tavoitteikseen kaksinkertaistaa liikevaihtonsa itänaapurissa vuoteen 2020 mennessä — siis kuudessa vuodessa.

Lue kokonaan…

Postista

Tässä ei ole mitään elämää suurempaa. Jos tykkäät katsella kuinka maali kuivuu seinissä tai ruoho kasvaa, saatat mieltyä tähän bloggaukseen. Ja tähän blogiin. Itellassa on jo tovin pitänyt lähetystä vastaanottaessa esittää henkilöllisyystodistus huolimatta siitä, minkälainen paketti tai tapaus on kyseessä. Tämä tuli minulle yllätyksenä, kun kukaan ei ollut kertonut eikä käytäntöuudistusta missään mainostettu. Oikeastaan etiketti on nyt entistä parempi, sillä röyhkeimmätkään kriminaalit eivät pysty lunastamaan muiden lähetyksiä esiintymällä toisen nimissä ilman asiaan kuuluvia henkkareita.

Lue kokonaan…