⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Tagipilvi

"valokuva"

Koska Kuopassa.net-blogissa on niin paljon sisältöä, jo 1362 julkaistua kirjoitusta, katsoin parhaaksi ryhtyä hyödyntämään Textpatterniin (siis siihen systeemin, jolla näitä blogikirjoituksia ko. sivustolla julkaistaan), luotua tagipluginia. Tuo tagiplugini mahdollistaa yksittäisten blogikirjoitusten merkitsemisen tietyillä avainsanoilla. Suosituimmat avainsanat ryhmitellään tagipilveen. Tällä sivulla listataan kaikki tagilla, siis avainsanalla valokuva, merkityt blogikirjoitukset.

Epson Scan

Skannatessani negatiiveja ja positiiveja käytän Epson Scan -ohjelmaa. Siinä on DIGITAL ICE Technology -ominaisuus, ja muitakin säätöjä. Luulen niiden säätöjen olevan kuvakohtaisia: mahdollisesti kukin säätö on laitettava manuaalisesti kullekin skannattavalle kuvalle. Jos asiain laita on näin, olen skannannut kuvat epäoptimaalisilla asetuksilla viimeisten neljän vuoden ajan.

Lue kokonaan…

Valokuvakilpailu

Corel avasi keskiviikkona valokuvakilpailun. Se on voimassa päivämäärään 31.10.2018 asti. Voittaja saa Wacomin piirtopöydän sekä PaintShop Pro 2019 Ultimaten (se on Photoshoppia muistuttava kuvankäsittelyohjelma). Myös kakkos- ja kolmossijalle yltäneet teokset palkitaan. Kilpailussa etsitään valokuvia, grafiikka ja muuta kuvitusta, kunhan luomus liittyy syksyyn ja syysaiheisiin aktiviteetteihin. Lisätietoja kilpailusta löytyy tältä nettisivulta.

Lue kokonaan…

10 pennin ja 1 pennin kolikko

Löysin muutamia vanhoja 10 pennin kolikoita 1990-luvun alusta. Löysin myös yhden yhden pennin kolikon vuolta 1965. Löysin myös Tamronin makro-objektiivin, joten tässä on makrokuvia noista euroaikaa edeltäneistä srapnelleista.

Lue kokonaan…

Sigma vainusi rahan

Sigman Art-sarjan kameraobjektiivit näyttävät Zeissin tai Voigtländerin objektiiveilta. Ne toisin sanoen näyttävät arvokkailta. Meibibeibi juuri sen näkönsä takia ne menevät hyvin kaupaksi. Ehkä ne tuottavat hyvää kuvaakin. Ehkä niin, ehkä näin, mutta joka tapauksessa Art-sarja voi paksusti. Sitä täydennetään peräti neljällä uudella objektiivilla.

Lue kokonaan…

Ferrania P30

Se on kamerafilmi. Ferrania P30 on ISO-luokitukseltaan 80. Se on mustavalkoinen elokuvafilmi, pankromaattinen ja se soveltuu valokuvaukseenkin. Tätä filmiä valmisti alun alkaen Ferrania 1960-luvulla, mutta yrityksen jouduttua fyffehuoliin, yritys meni konkurssiin. Sitten se potkustartattiin käyntiin uudelleen käyttämällä joukkorahoituspalvelu Kickstartteria. Filmin ensimmäinen erä on epätäydellinen: filmirullassa voi näkyä vaihteluita kontrastissa ja voi olla raapimisjälkiäkin. Siksi Ferrania P30:n ensimmäinen valmistuserä on nimeltään ”Alpha”.

Lue kokonaan…

Primoplan 58 f1.9

Tämä on pääasiassa valokuvaamiseen liittyvä blogipostaus. Sen tarkoituksena on kertoa kaikki tärkeä otsikon asiasta. Tarkoituksena on myös testata kuinka hyvin tai huonosti pelkällä tekstillä voi päästä Googlen hakutuloksissa esille kirjoittamalla jostain tarkasti rajatusta asiasta, kuten tässä tapauksessa saksalaista alkuperää olevan Meyer-Optik-Görlitzin (eli englanniksi Meyer-Optik-Goerlitsin) Primoplan-nimisestä kameraobjektiivista.

Lue kokonaan…

Yashica-Mat

A new twin-lens reflex arrived earlier this week from the UK. It’s an old model Yashica-Mat. The camera could be manufactured in 1958. This 120 film camera is approximately the same size as Lubitel 166 but it’s at least twice as heavy and more complex. Surprisingly the ground glass of Yashica-Mat is significantly dimmer than of the Lubitel’s.

Lue kokonaan…

Panoraamakilpailu

Kilpailun nimi on Panobook 2016. Se on voimassa 3. maaliskuuta asti. Osallistumisia on otettu vastaan eilisestä lähtien. Niitä on tähän mennessä tullut 21 kappaletta. Panoraamavalokuvakilpailun järjestäjä on ohjelmistoyritys Kolor. Valokuvaajia pyydetään lähettämään parhaat panoraamamuotoiset valokuvansa kilpailuun, jonka jälkeen ne tullaan tuomaroimaan kolmen ammattivalokuvaajan toimesta. Osallistua voi ilmaiseksi. Tuomarit ovat Renaud Labracherie, Ayrton Camargo ja Stefano Belli. Oletko kuullut heistä? En minäkään.

Lue kokonaan…

Höhliltä rahat pois Lomographyn malliin

Valokuvaushommissakin on sellaisia hipstereitä. Heille voi myydä vaikka pätkän ränniä jos sellaisen omistaminen on tällä hetkellä hip, in tai hot. Tässä pari esimerkkiä kuinka vanhoja neuvostovalmisteisia kameraobjektiiveja myydään hyvällä katteella.

Lue kokonaan…

Kaksi omalaatuisinta digikameraa

Hinnan puolesta omalaatuisimpia voisivat olla 7000 euroa maksava Nikon D5 -kamerarunko tai kroppikennon Nikon D500, jonka senkin hintalappu on yli 2300 euroa. Näiden kahden kameramallin julkistamisessa ainoa mattimeikäläistä ilahduttava uutinen lienee, että vanhempien mallien hinnat voivat laskea ja vanhempia kameroita voi löytyä hyvään hintaan käytettynä ihmisten kerätessä rahoja noihin ylihintaisiin kameroihin. (Käytettyjä kuvausvehkeitä löytyy edelleen Pihinaattorista.) Tässä blogikirjoituksessa haluan mainita pari tekniikkansa ja toimintaperiaatteensa osalta omituisinta kameraa. Ne ovat Light L16 ja Lytro Illum.

Lue kokonaan…

Couple points about the monstrously bulky Jupiter-21M

Few days ago I got one massive Jupiter-21M lens from eBay. It’s 30 years old. Weight is nearly one kilogram. An adapter ring is required to fit it to a camera using Nikon F mount. There are several types of adapters, but the cheap ones without optical element in them work just fine. After adjusting Jupiter’s focus ring, it looks like focusing to infinity is not indeed possible as the eBay seller warned. So focusing is OK to around 50 meters and further that things get really blurry.

Lue kokonaan…

Nikon 1 -kamera, jossa Helios 103

Vuoden ensimmäisen päivän kunniaksi tekstissä on paljon ykkösiä. Helios 103 on ikivanha 53 mm linssi, jossa aukko on suurimmillaan 1.8. Nikon 1 on kohtalaisen moderni peilitön mikrojärjestelmäkamera. Ja Nikon 1 S1 on sen halvin malli. Tilasin eBaysta erikoisen adapterin, jolla tuon Helioksen voi ruuvata Nikon 1:een. Manuaalilinssi toimii tässä kamerassa oikein hyvin. Koska näissä Nikonin minikokoisissa kameroissa on CX-kenno (ei siis DX eikä FX), sen kroppikerroin on 2,7 verrattuna ns. täyden kennon kameroihin. Helios 103 on siis 53×2,7 = 143,1 mm (olettaen, että Helios 103 on 35 mm:n filmiä käyttävälle kameralle suunniteltu). Alapuolella muutama foto.

Lue kokonaan…

Revontulia pitäisi näkyä eteläisessä Suomessa juuri nyt

Niin kertoo Ilmatieteen laitoksen avaruussääpalvelu Auroras Now! Sen juuri sähköpostilaatikkooni lähettämässä viestissä kerrotaan: NUR_XYDERIV= 232(2015-12-20-17UT). Numero 232 on suurin, jonka sääpalvelu on tähän mennessä meikäläiselle ilmoittanut. Ainoa huono puoli tässä on tietenkin sää. Tai paremminkin pilvisyys. On jatkuvasti pilvistä. Tana. Kele.

Lue kokonaan…

Erään mv-kuvan tekeminen

Lähes koko marraskuu on ollut täällä pilvinen ja sateinen. Lisäksi kaupungit tuntuvat suosivan voimakkaan keltaisia katuvaloja. Näistä aineksista voi syntyä mustavalkoisia valokuvia. Teen tässä yhden sellaisen. Varsinainen valotus on parin päivän ikäinen. Se on täältä Porvoosta. Nikon D610:llä otetussa kuvassa käytin objektiivina oli 28mm:n manuaalilinssiä. Aukko oli f/8, ISO 100 ja valotusaika kahdeksan sekuntia.

Lue kokonaan…

Pihinaattoriin uutiskirjetoiminto

Tarjoukset sähköpostiin -ominaisuuden avulla Pihinaattorista voi ryhtyä vastaanottamaan ilmoituksia omia kiinnostuksia vastaavien tarjoustuotteiden ilmestymisestä. Pihinaattori kerää kotimaisilta valokuvaukseen erikoistuneilta yrityksiltä niiden uusimmat tarjoustuotteet, mukaan lukien niiden valikoimiin saapuneet käytetyt tuotteet. Tämä sähköpostitoiminto, jolle annoin nimeksi Mailinaattori, oli viikkojen ajan mielessäni muhimassa. Sain sen muutama päivä sitten testikäyttökuntoon.

Lue kokonaan…

Pieniä erikoisuuksia pilvissä

Tavasta poiketen laitan tähän blogiin kuvia. Ne on otettu eilen 15. marraskuuta. Näytän pari kieroa koukkua, jotka leijailivat pilvien seassa. Ehkä ne ovat trombinpoikasia. Ne näkyivät joidenkin minuuttien ajan. Sitten ne haihtuivat.

Lue kokonaan…

Luava

Valokuvan ja paksun massiivipuulevyn yhdistäminen. Laitan tämän muistiin, sillä tuo Luavan idea vaikuttaa oikein mainiolta. Luavan nettisivuilta voi valita kahdeksasta puun väristä ja yli kymmenestä eri koosta mieluisan vaihtoehdon. Sitten vain ladataan oma valokuva Luovan tilauslomakkeeseen ja mietitään tehdäänkö valokuvataulusta neliön muotoinen vai pysty- tai vaakakuva. Tämän kirjoituksen jälkeen kysyn Luavalta mikä on heidän arvionsa taulun kestävyydestä. Puulevy käsittääkseni imuroi kosteutta ja vapauttaa sitä, joka ei varmaan ole hyvä asia sen taulun kuvapuolella.

Lue kokonaan…

100 000 euron kameratarvikkeet karkuteillä

Oulun poliisilaitoksen tiedote päivämäärältä 27.10.2015 kertoo, että Kiviniemen kaupunginosassa, Myyntimiehenkujalla, tapahtui suuren luokan murtokeikka. Valokuvausliikkeen noutovarastosta pöllittiin yli 100 000 euron edestä valokuvausvälineitä. Keikattu yritys on Digitarvike. Se kertoo Facebook-sivuillaan sangen rauhallisesti, että "lainattuja" muutamaa kameraa ja objektiivia kaipaillaan takaisin, koska maksuasia jäi vähän epäselväksi. Sieltä hävisi runsaasti Canonin ja Nikonin runkoja sekä linssejä, myös jonkin verran Sigmaa ja pisteeksi iin päälle yksi GoPron nelossarjan kappale. Digitarvikkeella tiedossa varastettujen tavaroiden sarjanumerot. Harmillisesti sarjanumeroita ei ole listattu julkisesti, mutta yritys muistuttaa, ettei monissa varastetuissa kameroissa ole akkuja mukana. Jos siis joku kaupittelee uudenveroista akutonta kameraa, kannattaa ilmoittaa pollareille. Oulun poliisin vihjenumero on 029 541 6194.

Lue kokonaan…

Herra Kuulapaa

Maailmallakin huomattu Herra Kuulapaa on erinomainen, erilainen valokuvaaja. Hän kuvaa kuularuiskuja, tai oikeastaan niiden piipuista lähteviä projektiileja. Kuulapaan nettisivuilla osoitteessa kuulapaa.com on tähti-, luonto- ja 3D-valokuvien lisäksi varsinainen paukku: erittäin suurella suljinnopeudella otettuja valokuvia pyssyn suusta lentävistä luodeista ja palokaasuista. Kuvia löytyy revolvereista, pistooleista, kivääristä, haulikoista ja ilmapyssyistä niiden ollessa tositoimissa.

Lue kokonaan…

Tähdenlentoja

Lauantain illalla kuten sunnuntainkin illalla olin ulkona valokuvaamassa. Yleensä hämärään aikaan ei ole mitään nähtävää, mutta taivas on ollut pilvetön, kuu on aika pieni, on tyyntäkin, lämmin sää ja tähdetkin alkavat näkyä öisin, joten olosuhteet ovat hyvät star trailien kuvaamiseen. Molempina viikonlopun iltoina kameran kennolle tallentui tähdenlento tai -lentoja. Tässä näkyy lauantain havainto ja tässä gif-animaatio sunnuntain bongauksesta. Molemmat näkyivät täällä Porvoossa. Jälkimmäisestä tein havaintoilmoituksen Ursan Taivaanvahtiin.

Lue kokonaan…

Ensimmäiset kuvat Lubitel 166U -filmikamerasta

Lubitel on valmistajan nimi, numero 166 on malli ja sen perässä oleva U tarkoittaa Universalia. Näppäilin ensimmäisen rullan kuvia aikaisemmin kesällä. Lähetin kuvat kehitettäväksi Telefotoon. Tänään sieltä tuli postia ja lasku. Yhden tuollaisen 120-filmirullan kehittäminen maksaa 8,95 euroa. Kohtalaisen tyyristä lystiä, sillä filmirullassa on vain 12 kuvaa.

Lue kokonaan…

500px on suuri selänrapsutusyhteisö

Selänrapsutuksen sijaan olisin voinut käyttää jotain toista 500px-kuvapalvelua hyvin kuvaavaa sanaa. Liityin sinne hiljattain. Tähän mennessä olen ladannut palveluun yhdeksän fotoa, liittynyt viiteen ryhmään ja lisännyt suosikkeihin muutamia mielestäni erinomaisia valokuvia. Flow-osiossa listataan sellaisia valokuvia, joita fanittamani valokuvaajat ovat viimeksi tykänneet. Flow paljastaa 500px:n tyhjänpäiväisyyden: valokuvien julkaisijat tykkäävät toistensa kuvista työkseen.

Lue kokonaan…

Lubitelilla kuvaaminen

Hommailin hiljattain eBaysta Lubitel 166 Universalin ja siihen muutaman rullan filmiä. Kamerassa on kyljessä salamakenkä, joten siihen saa helposti tökättyä pienen vesivaa’an, joita esimerkiksi Digitarvikkeessa myydään. Lubitelissa ei kuitenkaan ole valotusmittaria. Siksi nappailen kuluvan filmin sellaisella metodilla, että mittaan valotuksen Nikon D610:llä. Laitan siihen saman ISO-arvon kuin Lubitelin filmissä on, sekä saman aukon molempiin kameroihin. Tällä tavalla pitäisi (luultavasti, toivottavasti) saada oikeanlainen valotuslukema.

Lue kokonaan…

Light leak

Valokuvattaessa peilillisellä digikameralla saattaa okulaarin kautta päätyä valoa kennolle. Huomasin viime lauantaina useissa pitkän valotuksen kuvissa mitä light leak oikeastaan on. En ole aikaisemmin nähnyt samanlaista, toisaalta en ollutkaan ennen lauantaita testannut yli 60 sekunnin valotuksia. Tässä on valovuotoesimerkit: kuva 1 (valotus 63 sekuntia) ja kuva 2 (valotus 61 sekuntia).

Lue kokonaan…

Telegrafbergetin kallioon kaiverrettu viikinkilaiva

Telegrafberget on Haikkoossa sijaitseva nyppylä. Sillä on muitakin nimiä, kuten Telekalliomäki, Telemäki, Lennätinmäki ja Lennätinvuori. Korkeimmalta kohdaltaan se on 55 metriä merenpinnan yläpuolella. Albert Edelfelt maalasi sen päällä yli sata vuotta sitten teoksen "Näköala Haikon selältä". Suomi24:n foorumilla joku esitti Porvoo-palstalla ajatuksen, että sinne Haikon kalliolle on kaiverrettu viikinkilaivan kuva ja että se on nähty ainakin 15 vuotta sitten. Kävin talvella ennen lumien tuloa etsimässä sitä, tuloksetta. Kokeilin onneani jälleen ja nyt löysinkin sen. Se tosin ei vaikuta viikinkilaivalta vaan purjelaivalta. Valokuvasin kaiverruksen ja maalasin foton päälle kuvankäsittelyohjelmalla mielestäni ihmisen tekemiltä jäljiltä muistuttavat kuviot valkoisella värillä. Tsekkaa kuva tämän jutun lopusta.

Lue kokonaan…

Infrapunakuvaus

Muistiinpanoksi itselleni. Ruuvasin kameran objektiivin eteen Zomein 760nm:n infrapunasuotimen. Laitoin objektiivin aukon mahdollisimman suureksi (3.5) ja valotuksen kestoksi 30 sekuntia. ISO oli 6400. Lopputuloksena lähes pikimusta kuva — vaikka se oli valoisaan aikaan otettu. Lienee siis tarpeellista hankkia sekuntikello eli ajanottokello yli 30 sekunnin valotuksia varten.

Lue kokonaan…

PhotoPointista varastettu keskiformaatin Pentax 645Z

Haluatko tienata 1000 euroa? Virolaisesta PhotoPoint-kameraliikkeestä varastettiin keskiformaatin järjestelmäkamera, Pentax 645Z, sekä siihen yhteensopiva 55mm f/2.8 objektiivi. Kameran sarjanumero on 6062766. Objektiivin sarjanumero on 4254105. Se henkilö, jonka antama vinkki johtaa tuon kameran palautumiseen PhotoPointille, palkitaan rahallisesti. Valokuvaliikkeen sähköpostiosoite on info@photopoint.ee ja puhelinnumero +372 800 3686. Tavarat varastettiin viime lauantaina. Pentaxin myyntihinta on PhotoPointissa noin 9000 euroa. Lisätietoja viroksi löytyy firman blogissa julkaistusta kirjoituksesta.

Lue kokonaan…

Omituinen kivi, osa 2

Kävin hiljan noutamassa pienen näytteen omituisesta kivestä. Aion lähettää sen kirjekuoressa Geologian tutkimuskeskukseen, jossa arveltiin omituisen kiven olevan itse asiassa rapautunutta metallikuonaa. Se voi hyvinkin olla niin.

Lue kokonaan…

Revontulia Porvoossa

Hurautin Emäsaloon, sillä se on melkoisen pimeä paikka. Painelin sinne kuultuani, että täälläkin seudulla voi näkyä revontulia. Niitä näkyikin jopa kaupungin keskustan yllä vaikka valosaasteen määrä on melkoinen. Emäsalossa ne näkyivät paljon selvemmin. Tässä alla on 42 kuvasta koostettu 3,4 megatavun kokoinen GIF-animaatio revontulten kulusta. Kutakin kuvaa valotettiin 10 sekuntia, joten animaatio esittää taivaalliset ilmiöt seitsemän minuutin ajalta.

Lue kokonaan…

Omituinen kivi

Pitää kai amerikkalaistyylisesti tuoda ensi alkuun julki, etten ole kiviasiantuntija, joten jatka lukemista omalla vastuulla. En oikeastaan tiedä onko Sikosaaren rannalta löytämäni mötikkä edes oikea kivi. Se vaikuttaa kiveltä. Se on kivinen. On kivenkaltainen. Osin jään ympäröimä murikka näytti olevan vain yläpinnaltaan täynnä erilaisia reikiä ja onkaloita. Se on noin lekaharkon kokoinen.

Lue kokonaan…

Tarkentaminen digikameralla manuaalisesti

Tämä toimii ainakin Nikoneissa, ehkä myös Canoneissa ja muissa. Jos haluat tarkentaa digikameralla manuaalisesti, siis siten, että ruuvaat käsipelillä objektiivin tarkennusrengasta, ei ole pakko luottaa silmämääräiseen arvioon. Eikä ole pakko käyttää Live View -toimintoa. Monissa Nikonin kameramalleissa etsimen läpi katsottaessa näkyy etsinalueen laidalla/kulmassa valkoinen ympyrä (eli tämäntapainen: •) silloin kun tarkennuspisteen osoittama kohta on kuvassa tarkka. Jos ympyrän sijaan näkyy vasemmalle tai oikealle osoittava nuoli, tarkennusrengasta pitää veivata joko loitommas tai likemmäs.

Lue kokonaan…

S-marketin seinällä oleva valtava panoraama

Näsin S-marketin uudistuksen yhteydessä eräälle seinälle ripustettiin vaikuttava useita metrejä pitkä ja ainakin kaksi metriä korkea panoraama. Siinä kuvataan Porvoota halkovan joen rannalla sijaitsevia punaisia aittoja tai varastorakennuksia. Panoraaman kuvasi Studio Lindell. Sain selville panoraaman olevan Canonilla kuvattu. Se koostuu viidestä valokuvasta.

Lue kokonaan…

Valosaasteettoman paikan löytäminen

Google Mapsia hyödyntävä Blue Marple Navigator esittelee maailman keinovaloisimpia paikkoja. Saman karttapalvelun avulla voi siten löytää myös pimeimmät paikat. Nettipalvelussa on ainakin seuraavilta vuosilta hyödyllistä infoa: 2012, 2013 ja 2014 (vain Etelä-Suomi). Täällä Porvoon suunnalla taivasta saastuttaa Kilpilahden alueella toimiva jalostamo, mutta siitä huolimatta siirtymällä merelle päin voi pilvettömänä yönä nähdä esimerkiksi alla kuvatun tähtitaivaan.

Lue kokonaan…

Maisemakuvia

Onpa hankala keksiä hyvää tapaa kuinka voisin esitellä pari päivää sitten hankkimani domainin pjti.fi ja sen sisältämät valokuvat. Blogini julkaisutahti on jonkin verran hiljentynyt lähinnä sen takia kun olen viettänyt paljon aikaani juuri valokuvien ja valokuvaamisharrastuksen parissa. Luultavasti vietän myös ensi illan kuvaillen ilotulituksia.

Lue kokonaan…

Petemobiili

Aamuviideltä ajoin tien sivuun ja testasin minkälaista jälkeä syntyy jos laitan digikameraan 30 sekunnin valotusajan ja hyörin sen ajan auton ympärillä rämpyttämässä käsisalaman laukaisinta. Koska oli hyvin hämärää, oli hankalaa saada kamera tarkennetuksi sopivaan kohtaan. Käytin manuaalitarkenteista objektiivia. Sain pari käyttökelpoiselta vaikuttavaa kuvaa, joista edustavamman valitsin tätä kuvankäsittelyprojektia varten. Tuo alla näkyvä lopputulos on tehty Adobe Lightroomin avulla.

Lue kokonaan…

Kahvikuppibokeh

Jouluvalobokehin jälkeen on vuorossa pari kuvaa Mandragora-nettikaupasta "kauvvan sitten" hankkimastani kahvikupista. Kuppi istuu keittiön pöydällä. Kamera istuu tripodissa. Kuvan taustalla on tuolin selkänojaan ripustettu punaisia jouluvaloja. Kameran asetuksista syvyysterävyys tai terävyyssyvyys on hyvin kapea ja kameran silmä on tarkennettu kuppiin. Digikameran asetuksista laitoin kameran ottamaan kuvia kaukolaukaisimen painalluksesta. Kamerassani ei ole jotain peilin lukitukseksi kutsuttua toimintoa, mutta nähdäkseni samaan tulokseen pääsee laittamalla Live View’n päälle. Kaukolaukaisimen ja Live View’n pitäisi vähentää tärähtelyä ja värähtelyä kuvaa otettaessa.

Lue kokonaan…

Jouluvalobokeh

Tässä on viisi bokeh-tyyppistä fotoa jouluvaloista. Kävin hakemassa postiin tulleen paketin, josta löytyi kaksi settiä jouluvaloja. Toinen rimpsuista on 120 valkoisen ledin sarja. Toisessa on puolukanpunaisia valoja. En ajatellut käyttää näitä sisustustarkoituksiin, vaan katsella josko niitä voisi hyödyntää rekvisiittana jossain valokuvahommassa.

Lue kokonaan…

Panoraamakuva

Ohjelmiston nimi on Microsoft Image Composite Editor, eli MICE. Ja homman nimi on panoraamakuvaus. Kävin aamuviideltä näpsimässä neljä valokuvaa Porvoon Raatihuoneentorilta tai Raatimiehentorilta. Kuvauspaikan nimellä ei liene merkitystä. Se on mukulakivillä päällystetty aukea/aukio, jota ympäröivät kaupat, yksityiset kodit, museo, kahvila ja jokin iso, vanha rakennus, jonka arvelen seisovan tyhjän panttina. Tuon aukean reunalle pystytin pienen kamerajalustan. Napsutin kameralla neljä valokuvaa niin, että jokaisen kuvan ottamisen jälkeen käänsin kameraa summamutikassa oikealle päin. Sitten köpöttelin kotiin, siirsin kuvat koneelle kameralta ja tiputin kuvat Microsoft Image Composite Editoriin.

Lue kokonaan…

Light painting -valokuvaus

Tästä valokuvaustekniikasta kuulin YouTubesta. Siellä on läjäpäin hienoja valokuvia, jotka on toteutettu light painting -tekniikalla. En tiedä onko sille suomenkielistä termiä, mutta ehkä valon kuvaaminen tai valon valokuvaaminen voisi istua. Kuvasin pari esinettä keittiöni pöydällä niin, että pöydän päälle oli laitettu musta kartonki. Sen päälle kuvattava esine. Pöydälle meni sen jälkeen tripodi, johon digikamera, ja kameraan 30 sekunnin valotusaika pienellä ISO-numerolla ja kameran aukko laitettuna hyvin pieneksi. Sammutin keittiöstä valot ennen kuvaamista. Sitten otin taskulampun ja käytin kaukolaukaisinta. Lopuksi hosuin sillä taskulampulla kuvattavan esineen vierellä 30 sekunnin ajan. Tämän jutun yhteydessä näkyy Rosellin terä ja Samsungin luuri juuri sellaisina, kuin ne tällä tekniikalla kuvattuna näkyvät. Kuviin ei ole tehty minkäänlaista editointia lukuun ottamatta kuvien pienentämistä.

Lue kokonaan…

Taustakuvia

Tässä on muutamia ottamiani valokuvia, joita saa laittaa tietokoneen näytölle taustakuvaksi. Kuvaan mieluiten luontoa ja siksipä nämä ovatkin luontokuvia. Koko on 1920×1080 pikseliä. Kommentoi jos tykkäät. :-)

Lue kokonaan…