⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Tagipilvi

"venäjä"

Koska Kuopassa.net-blogissa on niin paljon sisältöä, jo 1362 julkaistua kirjoitusta, katsoin parhaaksi ryhtyä hyödyntämään Textpatterniin (siis siihen systeemin, jolla näitä blogikirjoituksia ko. sivustolla julkaistaan), luotua tagipluginia. Tuo tagiplugini mahdollistaa yksittäisten blogikirjoitusten merkitsemisen tietyillä avainsanoilla. Suosituimmat avainsanat ryhmitellään tagipilveen. Tällä sivulla listataan kaikki tagilla, siis avainsanalla venäjä, merkityt blogikirjoitukset.

Kuka vaurioitti Nord Stream -putkia?

Aikamatkustaja, syyskuussa 2022 veikkasin Nord Stream -kaasuputkien posauttajan olevan Yhdysvallat. Osuinko oikeaan? Nyt Venäjää syytetään putkien tärvelemisestä, mutta epäilen venäläisten hyötyvän enemmän jos ne putket ovat toiminnassa, sillä silloin heidän on mahdollista vaikuttaa Saksaan. Ukrainalaisia noiden putkien hajottaminen ei haittaa, mutten usko heidän tehneen sitä, sillä se aiheuttaisi kitkaa Ukrainan ja Saksan — EU:n — välille. Valko-Venäjän ikuinen presidentti hyötyy putkien hajottamisesta, mutten usko hänen uskaltaneen tehdä sitä, sillä se aiheuttaisi kitkaa hänen ja Raspuuttinin välille. Yhdysvallat hyötyy putkien hajottamisesta, sillä se voi myydä energiaa Eurooppaan, samalla se heikentää Venäjän vaikutusvaltaa Euroopassa ja tyrehdyttää yhden rahavirran Venäjän suuntaan. Toisaalta Yhdysvallat voi putkien hajottamisella aiheuttaa kitkaa sen ja Euroopan välille, mutta Eurooppa tarvitsee Yhdysvaltoja, joten.

Lue kokonaan…

Ukraina kutsuu ulkomaalaisia taisteluun

Ukrainan presidentti käyttää ahkerasti Twitteriä viestinnässään. Niin ehkä sen vuoksi, että venäläisten tukemat DDoS-hyökkääjät eivät saa Twitteriä nurin, toisin kuin monia ”tavallisia” ukrainalaisia nettisivuja. Presidentti Volodymyr Zelenskyin viesti tweetattiin päivämääränä 27.2.20222: Kuka tahansa, joka haluaa osallistua Ukrainan puolustamiseen, Euroopasta tai muualta maailmasta, voi tulla ja taistella ukrainalaisten rinnalla venäläisiä sotarikollisia vastaan. Samanlaisen viestin, ja täydennystä presidentin ilmoitukseen, tweettasi Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba päivämääränä 27.2.2022: Kutsun teidät ottamaan yhteyttä Ukrainan lähetystöihin kotimaissanne. Suomessa on Ukrainan suurlähetystö Helsingissä. Sen nettisivut on dossattu, mutta lähetystön Twitter-sivu toimii.

Lue kokonaan…

Ukrainan uusi raja

Ukrainan kartta, jossa Dnepr merkkaa rajaa.

Laitan tämän screenshotin voidakseni myöhemmin tarkastella osuiko ennustukseni oikeaan. Ukrainan keskellä, maan halki pohjoisesta etelään asti, kulkee Dnepr-niminen joki. Sen itäpuolella olevia rajaseutuja on ollut venäläisten miehityksen alaisena vuodesta 2014 lähtien. Epäilen Dneprin idänpuoleisen alueen jäävän itänaapurin haltuun.

Lue kokonaan…

Suomi myi Ukrainan Venäjälle

PACE, eli Parliamentary Assembly of the Council of Europe, teki kesäkuussa päätöksen laskea Venäjä takaisin sen sisäpiiriin jos se täyttää viimeistään huhtikuussa 2020 tietyt vaatimukset. Niiden vaatimusten joukossa ei ole Venäjän luopuminen miehittämistään Ukrainalle kuuluvista alueista. Äänestettäessä Venäjän laskemisesta PACE:en, 15 äänestysvaltaista oli poissa, 62 oli ehdotusta vastaan ja 116 kannatti sitä. Äänestystulokset sijaitsevat täällä.

Lue kokonaan…

Amerikkalaisen huomioita venäläisten taistelutavoista Ukrainassa

Yhdysvaltojen armeijan eversti kirjoitti Association of the United States Army -sivustolle yhteenvedon ajatuksistaan. Niiden ajatusten otsikko on: ”Uusi itärintama: mitä Yhdysvaltojen armeijan tulee oppia sodasta Ukrainassa”. Yhteenvedon yhteenveto on tämä: venäläisten tapa taistella Ukrainassa muistuttaa 1. maailmansodan tapoja sillä erolla, että käytössä on myös modernia teknologiaa.

Lue kokonaan…

.su

Ruokakaupan aukeamista odotellessani kirjoittelen tähän verkonpainoa verkko-osoitteista. Domainosoite .su — niin kuin Soviet Union — oli Neuvostoliiton käytössä 19.9.1990–26.12.1991 välisenä aikana. Syystä tuntemattomasta tuo domainpääte on vielä aktiivinen ja Wikipedian englanninkielisen tietosivun mukaan .su-päätteisiä osoitteita rekisteröidään edelleenkin Venäjänmaalla. Neuvostoliiton kanssa samaan aikaan ehti melkein olla käytössä Itä-Saksalle osoitettu .dd. Tsekkoslovakialle nimettiin luultavasti elokuussa 1990 domainpääte .cs ja se ehti olla olemassa vuoteen 1994. Se pääte pantiin päiviltä tammikuussa 1995. Kesäkuussa 1989 ilmestyi Jugoslavialle tarkoitettu .yu. Se deletoitiin vasta maaliskuussa 2010.

Lue kokonaan…

Suomea 450 vuoden takaa

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisi vuonna 1971 kirjasen, näköispainoksen, Mikael Agricolan Abckirian säilyneistä teksteistä. Kirjan tekstit ovat luultavasti vuosilta 1543, 1551 ja 1559. Kirjassa käytetty fontti on sellainen ikiwanha, muinainen goottilainen fonttityyli. Sillä tehtyä kirjoitusta on hankala tulkita.

Lue kokonaan…

Valko-Venäjällä hakataan radioaktiivista puuta huonekaluja varten

Valko-Venäjällä oli kerran sadassa vuodessa mahdollisuus siirtyä demokratiaan. Se ei sikäläiselle eliitille maistunut. Maata on hallinnut vuodesta 1994 asti diktaattori Aljaksandr Lukašenka. Hän keksi vuonna 2014 sellaisen lain, joka kieltää maataloustyöntekijöitä eroamasta työpaikoistaan ilman lupaa. Siellä on sama maaorjuuskäytäntö kuin edesmenneessä kaikkien kansojen paratiisissa: oman asuinpaikan ja oman työpaikan valitseminen ei tule kuuloonkaan. Sellaisia säännöstelyjä keksittiin valkovenäläisten riesaksi jo vuonna 2012. Silloin nimenomaan metsätyöläisten oikeuksia kavennettiin.

Lue kokonaan…

Christos kirjoittaa T-34:stä

Tämä on sillä lailla erityinen blogikirjoitus, että se sisältää yhden kuvituskuvan. Löysin lupaavalta vaikuttavan kuvapankin, josta varasin kuukaudeksi jäsenyyden. Sillä jäsenyydellä saa ladata kuvia vaikka blogia varten. Kuvan tarinan lisäksi haluan tuoda esiin sanan tritiikki. Se on yksi pitkäaikaisen Suomi-youtubettajan, niilo22:n, ajoittain käyttämä termi. Se tarkoittaa kritiikkiä. Tämä kirjoitus esittelee sitä tritiikkiä, jota Christos military and intelligence cornerissa on esitetty ”ryssäläisestä” T-34-panssarivaunusta.

Lue kokonaan…

Venäjällä janotaan vielä demokratiaa

Tänään Venäjällä puidaan nyrkkiä. Venäjän pääkaupungissa on käynnissä korruptionvastainen mielenosoitus. Kremlin herrat eikä kaupungin pormestari sallinut mielenosoituksen järjestämistä Saharovin aukiolla. Sen takia protestoijia kehotetaan saapumaan Tverskaya-kadulle. Mielenosoituskampanja on maanlaajuinen — siihen kuuluu Moskovan lisäksi noin 200 muuta Venäjän kaupunkia. Mielenosoituksia järjestetään muuallakin maailmassa, mukaan lukien Viron pääkaupungissa Tallinnassa (kello 18 Venäjän lähetystön edessä), samoin Latvian pääkaupungissa Riiassa, sekä Tanskan pääkaupungissa Kööpenhaminassa. Putinilaiset voimat yrittävät leimata nämä protestit George Soroksen uudeksi projektiksi, ja kampanjan keulahahmon Alexei Navalnyn rikolliseksi. Wikipedian englanninkielisen inffosivun mukaan korruptionvastaiset massat ovat maaliskuun lopusta lähtien jankuttaneet seuraavia asioita: Medvevevin ja Putinin pitää erota.

Lue kokonaan…

Ovathan monet venäläiset tympääntyneitä korruptioon

Venäläiseltä vaikuttava henkilö eräällä anonyymillä keskustelupalstalla (heh, varmaan herättää luottamusta) selittää miksi Vanjanmaalla tuhannet mielenosoittajat kaipaavat yhteiskuntaansa ryhtiliikettä. Anonyymin mukaan Putista ja hänen possestaan halutaan eroon, koska: Hän tuhoaa Venäjän talouden. Köyhyyttä on useilla alueilla. Ihmisillä ei ole töitä, teollisuuden alat ovat tehottomia. Käydään merkityksettömiä sotia (joista ehkä on apua joillekin ihmisille Lähi-Idässä, mutta niistä syntyy ongelmia venäläisille). Tuhlataan valtavia summia rahaa pr-projekteihin, kuten olympialaisiin. Absoluuttisen tehottomasti hoidettuja valtiojohtoisia yrityksiä. Anonyymi kirjoittaa myös: Jos ostovoimamme olisi edes jokseenkin samaa tasoa kuin Etelä-Euroopassa, olisimme todella tyytyväisiä. Tällä hetkellä Moskovan ja Pietarin ulkopuolella ostovoima on kolmannen maailman tasoa kuukausipalkan ollessa noin 500 USD. Anonyymi summaa ajatuksensa elämästä Venäjällä: […] ehkä olemme olleet jumissa tässä suossa jo [liian] kauan. Kaikki Neuvostoliiton huonot puolet ovat tulleet takaisin; propaganda, yhden puolueen diktatuuri, köyhyys, korruptio, ja usko siihen, että tulevaisuus on synkkä.

Lue kokonaan…

Ranska julisti sodan ISIS-jengiä vastaan, mutta on jo hävinnyt sen

Elementaarista, hyvä Watson. Vihollisen voittaminen edellyttää vihollisen tunnistamista ja tosiasioiden tunnustamista. Jos vihollista ei tunnisteta tai tosiasioita tunnusteta, sitä vihollista ei tietenkään voi voittaa. Näin ollen Hollande, ranskisten kurrentti resitentti, puhuu hölynpölyä. Toki sitä sopii odottaakin poliitikolta. Hollande jätti sodanjulistuksessaan ISIS-liigaa vastaan hyvän takaportin eli troijalaisen: sotaa käydään kaikin mahdollisin keinoin lakia noudattaen, koska eletäänhän herttinen sentään demokratiassa. Jos vielä muistat mitä hetki sitten luit, ehkä ihmettelet miksi kirjoitin tunnustamisesta. Tarkoitan sillä sitä pientä, mutta sangen merkityksellistä seikkaa, että terroristit ovat jo sisällä haluttiin asia myöntää tai ei. Ne eivät ole oven takana. Ne ovat sisällä. Ranskassa tilanteen voisi korjata pitkällä tähtäimellä vain perinteikkäästi pyövelöimällä jokainen sellainen henkilö, joka laskee vihollisia sisään.

Lue kokonaan…

Valtakunnan perustaminen

Venäläinen poliitikko ja liikemies Anton Bakov pyöräytti viitisen vuotta sitten keisarikunnan. Se on maailman suurin sellainen. Bakovin valtakunta on itse asiassa se alue, jonka Neuvostoliitto koppasi itselleen satakunta vuotta sitten… Ja vähän enemmänkin. Sen hallitus on maanpaossa eikä valtiota ole vielä tunnustettu oikein missään, mutta jos Bakovin ja keisari Nikolai III:n suunnitelmat käyvät toteen, joutuu Putin kumppaneineen keksimään muuta hommaa. Ehkä hekin voivat käyttää vapaa-aikansa hyödyksi ja perustaa oman valtakuntansa. Ehkä valtakuntien perustamisesta tulee mahtimiesten keskuudessa muotivillitys.

Lue kokonaan…

Mitro(k)hinin arkisto ja Suomi

K on suluissa, koska Vasili Mitrokhinin nimi kirjoitetaan englanninkielisessä The Sword and the Shield: The Mitrokhin Archive and the Secret History of the KGB -kirjassa koon kanssa. Suomennettuna Vasili Mitrokhin taitaa olla Vasili Mitrohin. Kävin eilen noutamassa tuon Adlibriksestä tulleen teoksen ja ehdin plärätä sieltä muutaman sivun. Ne sivut kertovat sodanjälkeisestä ajasta Suomessa. Kirjoitan tähän mitä kirjasta löytyy.

Lue kokonaan…

Mitä sinä teit silloin?

Ohhoijaa, onpas tänään tullut koodattua. Ehkä tästä ei tule kaikkein hehkeintä blogikirjoitusta, mutta yritän. Aloitetaanpa. Vuonna 1939, sekä sitä seuranneina vuosina Suomen oltua rajanaapurin mukiloitavana, epäilen monien minun ikäisten ruotsalaisten eläneen omaa arkeaan suuremmin miettimättä mitä jossain fyifittan idässä tapahtuu. Jotkut niistä ruotsalaisista halusivat silloin konkreettisesti sponssata suomalaisia lähettämällä kamppeita, kovaa valuuttaa tai peräti itsensä avuksemme. Samanlainen tilanne on Ukrainassa tänään. Eiköhän se ole useimmille niin kaukainen asia, ettei sen pohtimiseen tule annettua montaa hetkeä. Ukrainan taistellessa sisukkaasti venäläisiä valloitusjoukkoja vastaan kerätään ukrainalaisten tueksi jatkuvasti varoja erilaisten järjestöjen ja organisaatioiden toimesta. Yksi niistä on Phoenix Wings.

Lue kokonaan…

Voi, oliko sinullakin huono päivä?

Veteraanienperinto.fi-sivustolle on laitettu luettavaksi kertomuksia. Niitä on alun alkaen julkaistu ainakin Kansa taisteli -lehdessä. Myös tämä kertomus on esitetty vuonna 1966 edellä mainitussa läpyskässä. Vaikka kaikki niistä ovat omalla tavallaan kiehtovia, ainakin minun mielestäni, pidän Huugo Turusen haavoittumisesta kertovaa kuvausta erityisen vaikuttavana… Se on yksi niistä tapahtumista, joista on arvatenkin erikoislaatuisuutensa vuoksi otettu paljon valokuvia. Tarkka-ampujan hommia hoidellut sotamies Huugo Turunen oli 8.7.1944 (tai 8.7.1941) aamukolmelta vajaan 150 metrin päässä vihollisen pienoiskranaatinheittimestä. Yksi niistä kranaateista teki täysosuman Turuseen.

Lue kokonaan…

Matti Vanhanen

Kun perussuomalaisvastaisten uutisten määrä on kasvussa tiedän vaalien lähestyvän. Arvelen Keskustan suosion olevan nyt nousussa, joten tässä on jotain, jonka toivon löytyvän Googlen hakutuloksista kun Mattia googletetaan. Muistan Matti Vanhasen tuoneen julki ajatuksensa lähteä jälleen politikoimaan. Muistan myös, että Matti Vanhanen yhdessä Tarja Halosen kanssa pyysivät Suomen edustajina rauhan uskonnolta anteeksi Tanskan sananvapautta kun tanskalaisessa lehdessä julkaistiin eräs turbaanipäisestä henkilöstä kertova sarjakuvastrippi. Vanhasen mukaan suomalaisen kulttuurin tuhoamisen työkseen saaneen Nikolai Bobrikovin ampuminen oli todella huono teko. Vanhasen mielestä kansalaisten ei kannata kuvitella, että he voisivat äänestämällä vaikuttaa asioihin. Hän ei tietenkään ole korruptoitunut vaikka sattui sopivasti ottamaan lopputilin edellisellä kerralla siinä vaiheessa kun asiat alkoivat näyttää epäilyttäviltä. Kuronen, nykyinen Ruusunen. Lautakasa.

Lue kokonaan…

Venäläinen SU-24 kävi Ruotsissa

Ruotsalainen Expressen-lehti tiedottaa keskiviikkoisesta välikohtauksesta Ruotsissa, kun Puolan rannikkoa pitkin kulki matalalla venäläinen hävittäjä SU-27. Lehtijutun mukaan kone saapui Kaliningradista. Expressen miettii tekikö Venäjä tuon lennon maansa ilmatilaan suunnitellessaan hyökkäystä Ruotsiin. Venäläisen koneen seuralaiseksi lähetettiin ruotsalainen JAS Gripen.

Lue kokonaan…