⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Vuokrasopimuksen irtisanominen henkilötunnuksella

Mielikuvitellaan sellainen tilanne, että nettiselaimella* on lomake. Sillä lomakkeella voi irtisanoa vuokrasopimuksen. Sopimuksen irtisanominen edellyttää henkilötunnusta ja osoitetta. Osoitetiedon voi oikeastaan mielikumittaa tästä pois, koska haluan keskittyä vain henkilötunnukseen. Jos siis vuokrasopparin päättäminen on mahdollista henkkarinumeron avulla, millä tavalla pahantahtoinen operaattori, eli svidun nörtti, voi optimoida vuokrasopimusten irtisanomisen tehdessään kelvollisia henkilötunnuksia arpovaa tietokoneohjelmaa?

Ensimmäiseksi lienee aiheellista miettiä minkälainen ”salasana” henkilötunnus on? Se on Suomessa tämänlainen:

131052-308T

Tuo yllä oleva on Väestörekisterikeskuksen nettisivuilla Maija Mäkinotkelman henkkariksi ilmoitettu esimerkki. Se tarkoittaa, että Mäkinotkelma on syntynyt 13. lokakuuta vuonna 1952.

Henkkarinumeroita muodostava ohjelmakoodi voidaan kirjoittaa niin, että ensimmäiset kaksi numeroa ovat väliltä 01 ja 31. Sitä seuraavat kaksi numeroa ovat väliltä 01 ja 12. Sitä seuraavat numerot ovat väliltä 00 ja 99. Väliviivan jälkeiset kolme numeroa ovat pienimmillään 002 ja suurimmillaan 899. Viimeinen kirjain, joka taitaa olla viralliselta nimeltään tarkistusmerkki, voi olla numero väliltä 0-9 tai kirjain (vain isolla kirjaimella) väliltä A-Y.

*) Nettisivulla! Ei nettiselaimella. Tällainen huomio tähän blogipostaukseen 5.6.2017. Olisi ehkä tällaisten ajatuskatkosten vuoksi hyvä avata kommentointi, mutta Textpatternin ”sisäsyntyisen” kommentoinnin laittaminen jotenkin siististi tähän leiskaan vaatii niin julmetusti tuunailua… Että. Äh.

Tagit: ,

Tietoa kirjoittajasta